logo

Actualitat Notícies

Rebaixes: no oblides els teus drets com a consumidor
Rebaixes: no oblides els teus drets com a consumidor

El departament que dirigeix el ministre Alberto Garzón fa aquest advertiment després de decretar-se les noves mesures relatives a aforaments i establiments interiors a conseqüència de la pandèmia provocada per la Covid-19 i davant el previsible augment de les compres en línia per aquest motiu.

Segons l'última enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre l'ús de les TIC en les llars espanyoles, quasi 20 milions de persones ha adquirit productes i serveis en línia en els últims tres mesos, sent la roba, el calçat i els accessoris els productes que més es van comprar (7,2 punts per damunt que en 2020).

Davant això, Consum adverteix que tant les polítiques de pagament, com les de devolució i garanties, han de mantindre's en tots dos canals durant aquest període de rebaixes en les mateixes condicions que la resta de l'any, cosa que significa que els establiments físics i digitals, entre altres obligacions, han d'acceptar els mitjans de pagament que utilitzen habitualment (targeta, efectiu o finançat) i mantindre els mateixos terminis de devolució.

En el cas de les compres en línia, a més, existeix el dret de desistiment: un termini de 14 dies en què es pot retornar el producte sense necessitat d'al·legar cap motiu ni assumir cost. A més, el ministeri adverteix que, a l'hora d'adquirir productes o serveis per Internet, hi ha altres aspectes que els consumidors han de tindre en compte en cas de possibles reclamacions.

Segons l'INE, els retards en el lliurament (en un 28,7% dels casos de compres en línia), les fallades tècniques de les webs i la seua falta d'usabilitat (16,4%) i la dificultat de trobar informació sobre les garanties o altres drets legals (15,1%), han sigut els problemes més freqüents als quals s'han enfrontat els internautes en l'últim trimestre.

Respecte a les garanties, el ministeri recorda que, des del passat 1 de gener, ja són tres els anys durant què les empreses estan obligades a reparar o substituir el producte o servei adquirit pel client en cas de disconformitat.

OBLIGACIONS D'ESTABLIMENTS I CONSUMIDORS

Durant les rebaixes, la data d'inici de les quals i fi ha d'estar publicitada de manera visible en tot moment, els establiments tenen una sèrie d'obligacions com etiquetar els productes rebaixats de manera clara i diferenciada de la resta, incloent el preu original més el reduït o el percentatge de descompte; no oferir com a productes rebaixats aquells que tinguen tares o siguen defectuosos; o disposar d'estoc suficient dels productes o serveis rebaixats, en funció de la importància de la publicitat realitzada.

Consulta la notícia original ACI

© 2022 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías