logo

Actualitat Notícies

Les diferències entre caducitat i consum preferent en els aliments, segons l'OCU

L'estratègia ‘Farm to fork’ (de la granja a la forqueta) de la Comissió Europea vol reduir el desaprofitament d'aliments.

Dins de l'agenda 2030 de la Comissió Europea ha cobrat importància la iniciativa ‘*Farm *to *fork’ (de la granja a la forqueta), que busca una presa de consciència sobre els desaprofitaments de menjar i pretén reduir la seua incidència a la regió en un 50% dins d'una dècada. En aquest esforç s'ha posat l'accent a diferenciar amb claredat dos conceptes: data de caducitat i consum preferent. És una qüestió de normativa renovada, i també d'aprenentatge per als consumidors.

Data de caducitat

Aquest concepte afecta sobretot a productes frescos, com a carns o peixos. De fet, la data de caducitat marca un risc clar d'intoxicació si no es respecta adequadament, ja que identifica l'aparició potencial de bacteris patògens. Si no es consumirà abans de la data de caducitat, l'intel·ligent és congelar i consumir més endavant, sense tornar a congelar en cas que no s'ingerisca per complet.

Data de consum preferent

Ací hi ha més flexibilitat, perquè la informació és orientativa. No hi ha un risc microbiològic imminent, encara que sí que suposa pèrdua de qualitat en el producte. Si aqueixa data és molt recent, cal aplicar una prova fonamental: veure, fer olor i valorar. Si escau, al fem; si no, a la boca. Hi ha pistes clares: en brioixeria, el producte pot estar una mica més ressec, o ranci quan hi ha olis i grassa (embotits, per exemple). En alguns casos (com l'ou) hi ha una altra prova definitiva: cuinar-los i comprovar el seu comportament. Si se separen les fases o es talla el cuinat, cal rebutjar el producte.

En general, aqueixa data de consum preferent es pot estirar en funció de la vida normal del producte: si dura tres setmanes fresc, no cal passar-se més de dos o tres dies, i si és qüestió de conserves amb anys per davant fins a la data de consum preferent, es pot apurar alguna cosa més. No obstant això, determinats grups de població han de limitar el risc: xiquets xicotets, ancians, embarassades o persones amb immunosupressió.

La correcta conservació (especialment quant a no trencar la cadena del fred) també és fonamental perquè el producte dure en bon estat el temps que se li pressuposa, ja siga refrigerat o emmagatzemat en un lloc fresc i sec. És important llegir l'etiquetatge del producte a consumir. Una altra dada fonamental: quan el producte s'obri, la data de caducitat ja no té rellevància.

Consulta la noticia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías