Actualitat Notícies

Els consumidors amb tarifa regulada han estalviat més que els del mercat lliure des de 2017 malgrat la pujada de la llum
Els consumidors amb tarifa regulada han estalviat més que els del mercat lliure des de 2017 malgrat la pujada de la llum

La successió de rècords del mercat majorista d'electricitat dels últims mesos s'ha menjat part de l'estalvi acumulat durant anys pels clients domèstics acollits a la tarifa regulada de la llum, el preu voluntari al xicotet consumidor (PVPC), respecte als que estan en el mercat lliure. Aquests últims, amb preus estables, començaran a experimentar pujades a partir d'aquest mes de gener, quan es revisen molts d'aqueixos contractes.

El PVPC porta anys en reculada i és la modalitat a la qual hi ha acollits uns 10,5 milions de subministraments de baixa tensió. Aquesta tarifa, que canvia cada hora, és la que ha pres fins ara com a referència l'INE per a mesurar la pujada de l'electricitat en l'IPC, la qual cosa explica una part de la forta pujada de la inflació dels últims mesos.

Tradicionalment el PVPC ha sigut, segons els experts i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), més barat que les ofertes que promocionen les elèctriques en el mercat lliure, on hi ha més consumidors acollits, uns 16,2 milions de subministraments, i que solen tindre contractes amb una duració anual. Però aqueixa tendència va canviar en un 2021 en el qual el denominat *pool, al qual està directament indexat el cost de l'energia en el PVPC, va batre més d'una vintena de rècords, a conseqüència de l'efecte en el mercat majorista elèctric de la pujada exponencial del gas.

Mentre en el mercat lliure, amb contractes a preu fix, aqueixes pujades (igual que les baixades) tarden a traslladar-se, el seu efecte ha sigut automàtic en la tarifa regulada, el disseny de la qual va plantejar canviar l'any passat el Govern amb una consulta pública. En ella, l'Executiu ha constatat que no hi ha consens per a lligar-lo a referències que serien més estables però implicarien un sobrepreu per a l'usuari, com ocorria amb el sistema vigent fins a 2013.

El resultat de l'espiral de pujades del pool ha sigut que el rebut mitjà d'un usuari tipus acollit al PVPC va batre en 2021 tots els rècords, malgrat les mesures que va adoptar el Govern per a contindre l'escalada: rebaixes d'impostos, dràstica retallada de la part regulada del rebut (els càrrecs) o augment dels descomptes de la part de consum que subvenciona el bo social, que exigeix tindre PVPC.

Mentrestant, molts clients en mercat lliure van veure retallada la seua factura el passat exercici en tindre contractes signats amb anterioritat a aqueixes pujades i en beneficiar-se també de les mesures de l'Executiu.

El consultor energètic i responsable en Renovables de Menta Energia, Francisco Valverde, que porta seguint l'evolució de la tarifa regulada des de la seua creació en 2009, calcula que un consumidor tipus en PVPC, amb 4,4 kW de potència contractada i un consum de 3.500 kWh/any, va pagar l'any passat uns 936 euros anuals, xifra sense precedents i un 43% superior als 653 euros d'un 2020 que va ser inusualment barat perquè aqueix any el *pool es va afonar per la pandèmia i la gran reclusió.

Valverde veu 'molt complicat', per no dir impossible, estimar una mitjana per a les ofertes del mercat lliure. Allí “hi ha centenars de companyies, cadascuna té tres tarifes diferents i està tot súper atomitzat”. La referència oficial són els informes anuals de la CNMC. Però aquests es publiquen amb anys de retard.

Les últimes dades són de 2019. Llavors, segons aquest organisme, el PVPC va ser un 17% més barat que la mitjana de les ofertes del mercat lliure. En 2018, que havia sigut l'any més car dels últims exercicis fins que va arribar 2021, el sobrepreu del mercat lliure es va quedar, de mitjana, en el 10%. I en 2017 aqueixes ofertes que publiciten les empreses van ser un 15% més cares que el PVPC, segons la CNMC.

Tenint en compte aqueixes estimacions de Competència i la factura mitjana anual d'un consumidor en PVPC en el mateix període (2017-2019), només en aqueixos tres anys l'estalvi acumulat per un client tipus acollit a la tarifa regulada seria d'uns 316 euros respecte a un altre en mercat lliure: uns 105 euros a l'any. I s'antulla molt difícil que les pujades de 2021 hagen esborrat aqueix estalvi acumulat.

La *CNMC encara no ha publicat l'informe corresponent a 2020. Llavors, el preu mig majorista es va afonar per la pandèmia, i això va beneficiar als clients en *PVPC que han eixit perdent en 2021. Com va apuntar a la fi de 2020 el conseller delegat d'Endesa, José *Bogas, durant aqueix exercici es va produir una eixida important de clients domèstics a la tarifa regulada per primera vegada en molts anys: 'encertadament' van veure que la caiguda del preu del mercat majorista va fer aquesta opció encara més atractiva per al consumidor.

L'estudi de CaixaBank

Mancant dades oficials de la CNMC, una referència per a conéixer l'ocorregut en 2021 és un recent estudi de CaixaBank Research basat en l'anàlisi de 2 milions de rebuts de clients domèstics domiciliats en aqueixa entitat. Aqueix informe sosté que, en termes globals, la factura elèctrica de 2021 (comptant mercat lliure i regulat) va ser 'similar' a la de 2018, l'any que va prendre com a referència Pedro Sánchez per a la seua promesa del setembre passat, que el Govern ha donat per complida.

Aqueix estudi, que no té en compte la mitjana aritmètica, sinó una altra variable, el rebut mitjà (un valor numèric que separa la meitat superior d'un conjunt de la meitat inferior i que sol utilitzar-se per a comparar magnituds molt disperses entre si), confirma que els clients en mercat lliure van ser els grans beneficiats i els de PVPC, els grans perjudicats. Especialment aquells amb majors consums.

D'acord amb les dades facilitades a eldiario.es pels autors de l'informe, per als consumidors en el segment lliure el rebut mitjà va ser el més barat dels últims anys, en situar-se en 861,2 euros, un 5,7% per davall de 2020. Per contra, el rebut mitjà en el mercat regulat va ser el més car dels últims anys: es va situar en 579,5 euros, un 19,3% per damunt del de 2020. La notable diferència respecte al rebut mitjà en *PVPC s'explicaria, entre altres factors, per l'efecte dels majors descomptes del bo social: de fins al 70%, encara que mantenint els topalls que se subvencionen. Això ha perjudicat llars vulnerables amb alt consum, com els que tenen calefacció elèctrica.

Consulta la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías