logo

Actualitat Notícies

Traspàs de comptes: els bancs no compleixen les normes

Les entitats posen traves al canvi

Les entitats no el posen fàcil als usuaris que volen canviar d'entitats, posant traves al canvi de comptes i no informant sobre aquesta possibilitat. Demanem a la *CNMC i al Banc d'Espanya que investiguen l'assumpte, a fi de detectar possibles pràctiques contràries a la competència, i recordem als usuaris què han de fer per a canviar de compte.

Fa més d'un any que va entrar en vigor el Reial decret llei 19/2017 de comptes de pagament bàsiques, trasllat de comptes de pagament i comparabilitat de comissions, que va transposar la Directiva 2014/92/UE. Posteriorment es va aprovar l'Ordre ECE/228/2019, de 28 de febrer, que desenvolupa el procediment de trasllat de comptes. Aquesta nova normativa, entre altres coses, hauria de facilitar que els clients puguen canviar els seus comptes d'una entitat a una altra i afavorir la competència. En la pràctica això no està succeint.

Canviar de compte és ara més fàcil?

Canviar de banc hauria de ser per al consumidor tan fàcil com canviar de companyia telefònica o d'electricitat. No obstant això, en la pràctica no és així: canviar de compte implica problemes amb freqüència, i de fet, els problemes relacionats amb la cancel·lació de comptes són el tercer motiu de reclamació davant el Banc d'Espanya.

Segons la norma vigent des de 2019, les entitats tenen l'obligació de posar a la disposició dels consumidors un *formularrio de sol·licitud de trasllat de compte de pagament. N'hi ha prou que el consumidor l'entregue a l'entitat de destí, i aquesta s'encarregarà del canvi dels rebuts domiciliats, el trasllat de les transferències periòdiques (nòmines, pensions, etc.), les ordres de pagament, el trasllat del saldo i el tancament del compte. L'antiga entitat ha de facilitar les coses: l'objectiu és que el procés siga senzill per als consumidors, però en la pràctica comprovem que això que és fàcil canviar de compte és una afirmació que #*Nocuela.

Ho comprovem amb una prova real

La nova norma de trasllat de comptes ha simplificat realment les coses? Compleixen les entitats el que s'espera d'elles? Perquè lamentablement veiem que no és així.

 • Hem analitzat 21 entitats financeres: en 8 d'elles no tenen a la disposició dels consumidors el formulari de canvi de manera accessible i adequada.
 • Intentem, de manera anònima, canviar-nos de compte entre entitats: hem realitzat 6 proves, sense èxit, perquè les entitats posen traves:
  • Els empleats desconeixien la normativa o informaven de manera errònia.
  • Posaven obstacles a lliurament del formulari.
  • Les entitats tardaven a contestar.
  • No s'han justificat els rebutjos a les sol·licituds.
 • En definitiva, després de mesos d'intents ha sigut incapaç de completar el canvi de compte corrent entre entitats.


No hi ha motius que justifiquen aquesta actitud, que excusen que no es facilite la captació de nous clients a través del traspàs de comptes: en vista d'això, OCU ha denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el Banc d'Espanya aquesta actitud de 21 entitats, sol·licitant que s'investiguen les possibles pràctiques deslleials que té com a objectiu impedir l'aplicació efectiva de la normativa de trasllat de comptes i, per tant, restringir la competència en el sector bancari.

Com traspassar el teu compte a un altre banc

Si no et convencen les condicions que tens en el teu banc, no et conformes: cerca un compte que et done el que necessites. 

En teoria, el procés hauria de ser senzill: una vegada oberta el compte en la nova entitat, els usuaris compten amb l'opció d'emplenar i entregar un formulari de “sol·licitud de trasllat de compte de pagament”, que totes les entitats financeres han de tindre a la disposició dels seus clients (però que, com hem comprovat, no sempre succeeix).

 • L'usuari ha de emplenar el formulari , indicant l'IBAN del compte que vol traslladar i el de la nova, la data a partir de la qual tots els rebuts domiciliats han de començar a carregar-se en el nou compte (com prompte, 13 dies hàbils després de lliurament del formulari en la nova entitat) i les autoritzacions al nou banc per a sol·licitar a l'antic tota la informació necessària per al canvi i per a realitzar els càrrecs en el nou compte. També haurà d'indicar si desitja transferir el saldo existent o tancar el compte que traspassa.
 • El nou banc s'ocuparà de realitzar tots els tràmits per a canviar les ordres de pagament i per a rebre els ingressos en el nou compte.
 • El antic banc ha de cancel·lar totes les ordres permanents que tinguera, transferir els saldos que queden al seu nou compte i procedir a la cancel·lació. Pot exigir a l'usuari que prèviament retorne prèviament els mitjans de pagament associats al compte. Si l'usuari obligacions pendents de pagament, per exemple, el pagament del rebut mensual de la targeta de crèdit, han d'informar-lo i deixar oberta el compte fins que no queden pagaments pendents.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías