logo

Actualitat Notícies

Revisions de gas: atent als fraus
Revisions de gas: atent als fraus

El subministrament de gas, ja siga mitjançant bombones o gas canalitzat, és notícia amb freqüència per les estafes de falsos revisors. La por que provoca el gas i el desconeixement de les revisions són dos factors que afavoreixen aquests fraus. Perquè no t'enganyen, informa't de com actuen i de les revisions que cal fer. 

Truquen a la teua porta i es presenten com a treballadors d'empreses de serveis auxiliars o gestors d'energia. L'excusa? Que la instal·lació necessita ser revisada per a poder continuar comptant amb el subministrament de gas. La realitat? En massa ocasions la seua vertadera intenció és enganyar-te.

En demanar-te xifres astronòmiques pels seus serveis, el problema no és només econòmic. Pot ser molt més greu, ja que la manipulació de la instal·lació de gas per personal no acreditat per a aqueixes labors, pot ocasionar un greu problema de seguretat. Fins i tot en alguns casos, les visites realitzades per falsos revisors han sigut utilitzades per a robar.

L'estafa del fals tècnic del gas: recursos de l'engany

Aquests són alguns dels seus recursos més habituals:

  • Visten de uniforme perquè els associes amb alguna de les empreses del sector.
  • Mostren certificats falsos o que no tenen a veure amb les revisions.
  • Es fan passar per treballadors d'empreses conegudes de gas i electricitat.
  • T'amenacen amb tallar el subministrament si no fas la revisió.
  • A la mínima distracció es apropiaran d'objectes personals.
  • Utilitzaran com a argument que els teus veïns ja ho han fet.
  • Et demanaran pagar en efectiu, encara que acceptaran una rebaixa amb la condició d'eixir de l'habitatge amb una mica de diners.
  • No obstant això, hi ha determinades revisions que sí que són necessàries realitzar, i que són les que entre altres coses ens garanteixen la seguretat de l'habitatge. Conéixer-les t'evitarà molts enganys.

Bombones de butà o propà: responsabilitat del consumidor

És necessari canviar les gomes taronges cada vegada que caduquen (porten la data impresa), però només les instal·lacions fixes com un escalfador o la cuina requereixen fer una revisió cada 5 anys. És responsabilitat del consumidor buscar a una empresa reconeguda que faça aqueixes revisions, acordar un preu i pagar.

La visita sorpresa d'especialistes oferint-se a canviar les gomes i fer la revisió són un clar indici de frau, que afecta especialment persones majors que amb major freqüència usen les bombones. Mai permetes entrar en l'habitatge a ningú si no ho has contractat prèviament. Una anomenada a un veí o fins i tot a la policia pot ajudar a resoldre la probable “insistència” d'aquests supòsits professionals. 

Gas canalitzat: la distribuïdora cobra la revisió en la teua factura

La instal·lació de gas canalitzat ha de revisar-se també cada 5 anys. Des de fa poc, aqueixa inspecció la podem contractar nosaltres amb l'empresa que triem, i si ens desentenem la distribuïdora enviarà als seus propis tècnics com venia ocorrent fins ara.

Dos elements són comuns, tant la distribuïdora com el professional que hages contractat et han d'advertir del dia i l'hora a la qual acudiran a fer la revisió, i a cap dels dos els has de pagar en aqueix moment. Sempre és la distribuïdora la que ho cobra en la teua factura del gas.

Si algú acudeix a la teua casa i malgrat els avisos, no acabes de veure-ho clar adverteix-li que no pagaràs res en efectiu i que et limitaràs a signar que ha realitzat la visita, però no qualsevol altre servei extra.

Calderes de gas: qui i quan ha de revisar-les

Les calderes de gas, igual que altres instal·lacions tèrmiques, necessiten passar una revisió que assegure la seua eficiència. Aquesta revisió s'ha de fer cada dos anys i el consumidor és el responsable de gestionar aquesta revisió.

Per tant, no has de facilitar mai el pas de desconeguts que vinguen a realitzar aquesta revisió. Si has contractat un servei de manteniment, és probable que incloga aquesta revisió anual. Has d'assegurar-te que el professional és realment de l'empresa contractada i de nou no pagar res per la revisió al professional que et visita, excepte que calga fer alguna reparació i estigues conforme amb la proposta que et faça. 

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías