logo

Actualitat Notícies

Evita imprevistos aquest l'hivern. Radiadors, saps com purgar-los?

Ha arribat el fred i la teua calefacció no funciona bé? Un bon manteniment, no sols de la caldera, sinó també de la resta del sistema, és clau per a millorar el rendiment de la calefacció, reduir el consum d'energia i la teua factura al mes.  Apunta aquestes 5 claus per a purgar els radiadors i equilibrar el sistema de calefacció.

Les vacances de les quals gaudeix el sistema de calefacció durant la major part de la primavera i l'estiu afavoreixen la formació de bosses d'aire a l'interior del sistema, disminuint considerablement el seu rendiment. Existeixen dos tipus de purgadors: automàtics i manuals. En els automàtics no hem de fer res, l'aire s'expulsa per si mateix. No obstant això, en els purgadors manuals hem de ser nosaltres mateixos els que realitzem el procés.  Com a consell general, els radiadors haurien de purgar-se sempre abans de l'inici de l'època de calefacció, al començament de la tardor. Però, si encara no ho has fet, encara eres a temps, et diem com.

Com purgar els radiadors de calefacció pas a pas

  • Per a saber si és necessari realitzar aquest purgat, un símptoma clau, és que sentes sorolls estranys en el sistema. No obstant això, la forma més clara de “sentir-ho” és si en tocar el radiador, la part superior està més freda que la inferior, ja que l'aire tendeix a pujar.
  • Una vegada identificat el problema, el primer a tindre en compte és que el purgat ha de fer-se sempre amb la calefacció apagada. El radiador ha d'estar fred, ja que el circuit de calefacció ha d'estar parat perquè la bomba de la caldera no moga el circuit d'aigua i al costat d'aquesta moga també l'aire acumulat en el sistema. Quan no hi ha moviment en el circuit de calefacció l'aire en pesar menys es queda en la part alta del radiador, d'aquesta manera facilita el purgat.
  • El següent pas serà tancar la clau de pas d'aigua al radiador que es vaja a purgar, convé començar sempre pel que estiga més pròxim a la caldera, així seguirem el sentit del flux de l'aigua dins del sistema de calefacció.
  • Una vegada fet això, ajudant-te d'una clau anglesa, o d'un tornavís en cas que compte amb una marca per a això, gira la vàlvula de purgat que es troba en la part superior del radiador, i mantin-la oberta fins que comence a eixir aigua de manera constant (col·loca un xicotet recipient en la part inferior de la vàlvula per a recollir l'aigua que isca a través de la mateixa). Serà necessari que repetisques el procés en cadascun dels radiadors del seu habitatge.
  • Una vegada acabat el purgat de tots els radiadors, no oblides revisar la pressió de l'aigua de la caldera, generalment ha d'estar entre 1 – 1,5 bars (el manòmetre sol estar en la part inferior de la caldera, i sol tindre una zona verda, que és on ha de col·locar-se l'agulla).

Equilibrat hidràulic del sistema de calefacció

Què puc fer si els radiadors no calfen?

Si una vegada realitzat el purgat, així i tot tenim radiadors que no es calfen, o no ho fan els suficient, pot ser que el sistema no estiga equilibrat.

En la part inferior del radiador tenim una altra clau, en aquest cas de eixida d'aigua del circuit, el “detentor”. S'identifica perquè porta una tapa de metall o plàstic que amaga un caragol Allen, per a obrir o tancar el pas d'aigua. La seua funció és la de compensar el repartiment del cabal d'aigua entre els radiadors que componen el nostre sistema de calefacció, és a dir, una vegada que tenim la caldera en funcionament i les claus d'entrada i detenedors estan oberts del tot, podrem comprovar quins radiadors es calfen abans, i quals aconsegueixen major temperatura.

Segons les nostres necessitats podrem tancar una mica els detentors d'aquells més calents, o de les zones que considerem que necessiten menys temperatura, per a desviar així el cabal del sistema als radiadors que vulguem que tinguen més temperatura.  Per tant, pot ser que després d'haver realitzat el purgat, encara tinguem el radiador fred, comprova que el detentor no està tancat completament, i obri-ho segons la temperatura que vulgues aconseguir en cadascun dels seus radiadors.

Si vols estalviar en la teua factura, també pots accedir la campanya d'OCU per la eficiència energètica: Quieropagarmenosluz.org. Introdueix la informació dels teus actuals subministraments i rebràs un informe personalitzat amb consells orientats a l'eficiència energètica i recomanacions sobre la mena de tarifa que més s'adequa a les teues necessitats.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías