logo

Actualitat Notícies

Radar COVID i els usuaris: Demanden més transparència

La tecnologia s'alia amb la medicina i els ciutadans en la lluita contra la pandèmia: les apps de rastreig, com a Radar Covid, poden convertir-se en una eina útil… però la seua eficàcia dependrà del fet que molts usuaris la instal·len i activen. És així? Segons una enquesta d'OCU, el 28% dels espanyols ja l'han descarregada.

Tots els mitjans són necessaris quan es tracta de frenar l'expansió del coronavirus.

Tecnologia contra el virus

Radar COVID és l'aplicació espanyola de rastreig de coronavirus, Després d'un període de proves, ja està disponible en quasi tota Espanya.

El seu funcionament és simple: una vegada instal·lada i activada, sempre de manera anònima, emet una notificació a l'usuari si ha estat exposat en els 14 dies anteriors a un contacte de risc, (és a dir, ha estat a menys de 2 metres durant més de 15 minuts) amb un altre usuari, totalment anònim, que haja declarat en l'aplicació haver donat un resultat positiu en la prova de *PCR. La seua eficàcia i utilitat precisament depén del fet que siguen molts els qui la utilitzen,  instal·lant-la i declarant puntualment els casos positius. És així? OCU ha realitzat una enquesta per a eixir de dubtes.

 • Enquesta OCU: coneixement i ús de Radar COVID
 • Entre el 16 i el 22 de setembre, s'ha realitzat una enquesta a una mostra representativa de la població espanyola d'entre 25 i 79 anys .
 • L'experiència de 1.543 usuaris ens permet concloure que, encara que hi ha predisposició positiva en un bon percentatge d'espanyols (el 28% ja la té instal·lada i un 12% planeja fer-ho en breu) encara falta molt perquè aquesta app estiga realment implantada i puga ser realment eficaç.

Les apps de rastreig són una eina útil d'informació que pot ajudar a frenar contagis, en traçar els mapes de contactes. Radar COVID és l'app de rastreig de coronavirus posada en marxa pel Govern espanyol, porta en marxa ja diverses setmanes, però hi ha qui encara no la coneix, com revela el gràfic Has sentit parlar de l'app Radar COVID? 

La bona notícia és que quasi 3 de cada 10 espanyols entre 25 i 79 anys l'ha instal·lada, i un altre 20% planeja fer-ho pròximament.

El 28% l'ha instal·lada

En el gràfic podem veure quina és la implantació real a Espanya , en aquest moment, de l'app oficial de rastreig, segons les dades de la nostra enquesta:

 • El 28% dels entrevistats diuen tindre instal·lada l'app Radar COVID.
 • Un altre 12% manifesta que pensa descarregar-la i instal·lar-la en breu.
 • Uns altres tenen dubtes: quasi 4 de cada 10 enquestats no saben si la instal·laran o no.
 • El 16% diu que no li l'instal·larà en cap cas.
 • Un 8% no havia sentit parlar d'ella.
 • Un 5% dels enquestats l'ha desinstal·lada.  
 • Segons això, en els pròxims dies o setmanes, el 40% dels usuaris tindran l'app en els seus mòbils.

En general, a penes hi ha diferències segons el sexe dels enquestats. El percentatge de persones que no han instal·lat l'app és major conforme augmenta l'edat dels entrevistats.

Dubtes sobre la utilitat, el major fre

Les principals reticències, la qual cosa suscita el rebuig cap a Radar *COVID per part dels qui dubten a descarregar-la i usar-la, i també pels qui tenen clar que no faran són:

 • La seua utilitat real.
 • Els dubtes sobre la privacitat.
 • No els sembla interessant aquesta app.
 • No està en funcionament en la seua Comunitat Autònoma.
 • Dóna problemes tècnics.
 • També hi ha qui diu que no la vol instal·lar però sense adduir *ningñun motiu especial, o bé perquè té altres raons que no especifiquen.
 • Preguntem expressament als qui havent-la descarregat, han optat després per desinstal·lar-la: un 25% dels quals l'han desinstal·lada ho han fet perquè no està disponible en la seua zona, i un 17% per problemes tècnics.
   

Els que la instal·len la usen

També hi ha qui pensa que, una vegada instal·lada, no la usarà… però són minoria. De fet, segons les dades de la nostra enquesta:

 • El 92% dels qui tenen instal·lada l'app o dels qui tenen intenció de fer-ho en breu sí que notificarien un cas positiu de COVID a través de l'app si els fóra diagnosticada la malaltia.
 • El 89% seguirien els passos recomanats en cas que a l'app de rastreig els notificara que un contacte seu ha sigut diagnosticat de COVID.

App Radar COVID: una bona solució… si s'usa

Encara que supere amb èxit les seues proves a l'agost, i li pla era implantar-la en breu en tota Espanya, el passat 25 de setembre l'aplicació encara no estava operativa a Catalunya i a Madrid, dues de les Comunitats Autònomes més poblades.

Com revela l'enquesta, els dubtes sobre la privacitat de les dades i l'ús real de Radar COVID són barreres per a la seua instal·lació, i per això des d'OCU demanem a les Administracions implicades que facen un esforç d'informació i transparència que supere aqueixes frens i fomente l'ús de l'app. Que aquesta app siga un èxit depén del fet que siguem molts els que la usem, pel bé de tots. 

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías