logo

Actualitat Notícies

Què ha sigut el més valorat pels consumidors durant la pandèmia?


El preu, la seguretat, els productes envasats i els aliments saludables, destaquen entre els aspectes més valorats pels consumidors durant la pandèmia, segons s'ha posat de manifest durant la taula redona virtual “La gran distribució treballant cap al futur. Les empreses davant el desafiament del Covid-19”, organitzada aquest dimecres per AINIA.

Sobre aquest tema, la seua directora general, Cristina del Camp, ha assenyalat que “aquesta crisi ha demostrat la robustesa de la cadena agroalimentària espanyola que ha sabut adaptar-se a la realitat de la demanda, aguantant les tensions, sense trencament d'estoc i donant resposta als canvis d'hàbits dels consumidors” i ha recordat que, el mes de març, “el 92,8% de les vegades que el consumidor acudia al supermercat, ha trobat el producte que buscava”.

Així mateix, del Camp ha explicat que un estudi realitzat per *AINIA *Consumer en el qual han participat 3.100 consumidors, reflecteix que “els consumidors tenen una alta percepció de les mesures adaptades pels supermercats i l'atenció rebuda per part del personal” durant la crisi sanitària.

Aquest estudi també indica que el factor preu i la seguretat han sigut els aspectes més valorats pels consumidors a l'hora de realitzar les seues compres; que el consumidor s'ha decantat menys pels productes a granel, en favor dels envasaments; que ha buscat productes locals i ha valorat l'adquisició de productes que destaquen per les seues propietats nutritives i la seua funcionalitat.

Entre els principals canvis en el comportament del consumidor, el director de qualitat de Mercadona, Luis Plà, ha assenyalat que “és molt probable que la demanda post Covid varie respecte a la que hem experimentat les últimes setmanes, encara que es desconeix en quin percentatge, però hi ha hàbits, com el consum d'aperitius en la llar, dels quals una part important tornarà al canal horeca”.

No obstant això, ha afegit, “creiem que es mantindrà la demanda de productes relacionats amb la salut (funcionals, probiòtics…). Hi ha una preocupació clara per la seguretat i la salut que es reflecteix en un increment de la venda de productes saludables, complements alimentaris, infusions, vitamina C…, on el factor preu serà important: sans, però al menor preu possible”. A més, en la seua opinió, “també es mantindran les vendes dels productes per a neteja i desinfecció de la llar i els d'higiene personal”.

Per part seua, el director de màrqueting de Consum, Manuel García, ha destacat que “més que un canvi, s'ha produït una acceleració de les tendències que es veien fins ara. La saludable ja existia i s'ha mantingut. Durant el confinament, la gent ha buscat més productes amb vitamina D i C, per la qual cosa aquesta tendència eixirà potenciada, sobretot, en l'aspecte preventiu i funcional”.

De la mateixa manera, assenyala García, “s'adverteix una major exigència de transparència en aspectes relacionats amb la traçabilitat, etiquetatge, procedència, etc. També en el relacionat amb la higiene ambiental, tot es va revestir d'una capa de seguretat. La seguretat ha prevalgut sobre l'aspecte mediambiental, en les primeres setmanes; però creiem que ressorgirà després de les primeres dades que hem conegut sobre augment de residus plàstics derivats de màscares, guants, etc”.

“Hem passat una època impulsiva, quant al que la cistella de la compra es refereix que va tornant a la normalitat, i on podem observar un ressorgiment del local i la proximitat; la tendència *cocooning, també va eixir reforçada i la digitalització, que va ser la gran aliada de la nova realitat en la qual viurem”, ha afegit.

En aquest sentit, el Country IKEA Food Manager, Carlos Cocheteux, ha assenyalat que “les conseqüències econòmiques de la crisi seran importants pel que el preu, els productes assequibles seran fonamentals”. Així mateix, “el temps que passem en la llar tindrà un efecte directe en el llançament de nous productes més enfocats al teletreball i a l'oci en la llar”.

Quant a l'adaptació de formats i productes als nous hàbits, Manuel García ha explicat que “potenciarem productes llestos per a cuinar que faciliten l'elaboració de plats. També pensem que creixerà molt el delivery”.

Auge de les compres online

D'altra banda, la directora general de AINIA ha indicat que el coronavirus ha accelerat la digitalització de manera que “el que probablement anava a succeir en els pròxims 5/6 anys, ho ha hem fet possible en tres mesos i a més, ens ha fet ser més eficients, més executius”.

En aquest sentit, Carlos Cocheteux ha explicat que com “les nostres botigues físiques han romàs tancades, durant aquestes setmanes ens convertim en una empresa pura online, en les quals les vendes online han augmentat un 400%. A partir d'ara, caldrà buscar nous canals tant per als consumidors que vulguen eixir de casa a realitzar les seues compres, per als quals preferisquen fer-les sense eixir, com per als que busquen fórmules intermèdies”.

“Que ens arriben els productes a casa sense haver d'exposar-nos, ha ocasionat un repunt en la venda online que, encara que no es mantinguen els nivells de COVID, si seran alts. L'accessibilitat és més important i clau que mai. Haurem de potenciar l'experiència omnicanal: mantindre la seguretat i el tracte personal a les botigues i analitzar com traslladem el concepte de la botiga a les llars dels nostres clients”, ha afegit Cocheteux.

Quant a les vendes online, “és un servei que hem d'oferir per a un determinat tipus de clients, però ens centrem en l'experiència en el punt de compra”, ha apuntat Manuel García.

La importància de la innovació

Per al director de qualitat de Mercadona, “la innovació és clau, no pots deixar de sorprendre els clients/caps, la innovació ha de ser una de les millors medicines per a eixir de la crisi. Cal ser creatius en producte, procés, concepte i tecnologia. És el que cal fer en aquests temps. L'any passat vam llançar 325 novetats en el nostre assortiment de productes amb una ràtio d'èxit d'un 82% i continuarem en aqueixa línia”.

Per part seua, el director de Màrqueting de Consum, ha assenyalat que “no es pot eixir d'una crisi sense innovació”. Entre els projectes que aquesta companyia desenvolupa en aquest camp ha assenyalat que “estàvem treballant en la simplificació de l'etiquetatge, perquè es poguera llegir millor la informació. Ara tenim una ocasió perfecta per a oferir-ho als clients, perquè volen fer una compra ràpida”.

Per al Country IKEA Food Manager, “els nous comportaments relacionats amb la higiene també suposarà un canvi de tendència en els productes per a la llar, per la qual cosa la innovació pot anar enfocada a la cerca de productes que ens oferisquen aqueixa seguretat”.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías