logo

Actualitat Notícies

Actualització | Mascaretes: guia de compra i consells

Hi ha molts tipus de màscares, però en principi, les màscares quirúrgiques i higièniques són l'opció recomanada per a ser usada per la població general com a mesura preventiva bàsica per a frenar l'expansió del coronavirus.

Quin tipus de màscara triar?

Les màscares s'han convertit en un article imprescindible, però hi ha molts tipus.

Diferents tipus de màscares

Les màscares higièniques són indicades per al seu ús com a prevenció per la població sana. 

Les màscares quirúrgiques són productes sanitaris. Són adequades per a ser usades per persones amb símptomes d'infecció, per a evitar contagiar, i també per la població general. Són també  el tipus de màscara utilitzada pel personal sanitari o sociosanitari que acompanye a aquests pacients a les zones d'aïllament.
La màscares *autofiltrantes, FFP2, FFP3 (o bé màscares amb altres nomenclatures com N95, KN95, KF94...) són les recomanades per al personal sanitari o persones que estiguen en contacte directe amb infectats  per coronavirus. 
Altres màscares, com les màscares *antipolvo, o les màscares casolanes, que són una alternativa a les màscares certificades: si no disposa *sde les altres, és recomanable portar almenys una màscara casolana o una màscara *antipolvo *PM 2,5.

Quina és la millor màscara higiènica o quirúrgica?

Hem analitzat 11 màscares de venda en supermercats, valorant diferents criteris: des de l'eficàcia de la filtració, a la *respirabilidad o l'etiquetatge...

Es poden reutilitzar les màscares?

Les màscares quirúrgiques són d'un sol ús. Les màscares higièniques es poden reutilitzar si així ho indiquen en el seu etiquetatge, d'acord amb les instruccions del fabricant. Les reutilitzables es fabriquen d'acord amb la norma UNEIX 0065, mentre que les no reutilitzables ho són d'acord amb la norma UNEIX 0064.

Quantes vegades pot reutilitzar-se una màscara?

El nombre d'usos depén del producte: assegura't de buscar la informació en l'envàs.

Com he de llavar les màscares?

És possible netejar i desinfectar aquestes màscares higièniques reutilitzables. Poden llavar-se amb detergent normal i aigua a temperatura entre 60°-90° (cicle normal de llavadora) o submergint-les en una solució de lleixiu amb aigua tèbia (diluint per exemple 20 mil·lilitres de lleixiu en 980 mil·lilitres d'aigua) durant 30 minuts, llavant-les després amb aigua i sabó i aclarint-les bé per a eliminar qualsevol resta de lleixiu.

Com es col·loca bé una màscara quirúrgica o higiènica?

Cap amunt la part superior (on es troba la banda de metall o la vora més rígida)

El costat acolorit ha de quedar cap a fora.

Una vegada posada la màscara sobre la cara, pessiga la tira o la vora rígida perquè s'emmotle a la forma del nas i tira cap avall de la part inferior de la màscara perquè cobrisca boca i barbeta.

Com rebutjar les màscares usades?

Les màscares usades han de tirar-se en el contenidor de restes (el del fem habitual, no el de restes orgàniques ni el d'envasos), perquè puguen ser tractats i no suposen un greu problema ambiental. Si la màscara prové d'un malalt, cal ficar-la prèviament en dues bosses de fem ben tancades abans de tirar-les al fem. Recorda: en cap concepte han d'eliminar-se pel vàter.

Consulta la notícia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías