logo

Actualitat Notícies

Màscares infantils: cerca que siguen homologades

Els xiquets han de portar màscara, com a mesura de prevenció enfront de la propagació de coronavirus. Assegura't d'equipar als teus fills amb bones màscares que s'ajusten a la seua grandària, i ensenya'ls a usar-les bé, col·locant-les de manera adequada i evitant tocar-les. Per ells i per tots.

És obligatori que els xiquets de més de 6 anys porten la màscara, i molt recomanable que ho facen els més xicotets (a partir dels 3 anys, per davall d'aqueixa edat no han de fer-ho pel risc d'ennuegada). L'ús de la màscara, al costat de la higiene de mans i la distància de seguretat, és la mesura bàsica per a posar fre als contagis.

També sabem que, perquè siga eficaç, la màscara ha de ser capaç de filtrar bacteris, sí… però a més ha d'ajustar-se bé a la grandària de qui la porta. Per això és important que els xiquets porten màscares adequades per a ells. Assegura't també que respira bé amb ella (la *respirabilidad de la màscara és també un aspecte important).

Hi ha molts tipus de màscares

En el mercat hi ha diferents tipus de màscares.

  1. Les màscares higièniques són les més indicades per al seu ús com a prevenció per la població sana. Aquest tipus de màscares poden ser d'un sol ús o reutilitzables. També pot acudir-se a les màscares quirúrgiques, que tenen la categoria de producte sanitari, estan homologades i són d'un sol ús. Aquest tipus de màscara que, en principi, era sol per a adults, ara comença també a veure's en categoria infantil.
  2. Les màscares reutilitzables són una aposta més sostenible i més econòmica, però en el cas de màscares reutilitzables per a xiquets no són tan fàcils de trobar.
  3. Les màscares infantils d'un sol ús es troben més fàcilment, estan homologades (i per tant tenen eficàcia bacteriana garantida)… però en contrapartida són bastant més cares, fins a 10 vegades més si es calcula el seu cost per ús.

Aclareix els teus dubtes sobre les màscares per a xiquets

Com puc saber que una màscara està homologada?

Per a saber la certificació del producte has de fixar-te en el seu etiquetatge. Les màscares higièniques homologades no porten el marcatge CE, però sí  la indicació de la norma a la qual s'ajusten. 

  • La certificació UNEIX 0065 en màscares reutilitzables garanteix, almenys, un 90% d'eficàcia de filtració bacteriana.
  • La certificació UNEIX 0064 en màscares d'un sol ús indica que tenen major eficàcia de filtració bacteriana: almenys un 95%.
  • Al costat d'elles hi ha màscares que s'han sotmés a altres especificacions, no a la norma UNEIX, o bé que no tenen cap homologació: la seua venda està autoritzada, però no es té certesa de la seua eficàcia.
  • Totes les màscares de venda en farmàcia estan certificades?

No totes les màscares que es venen en farmàcia compten amb la certificació. També es venen un altre tipus de màscares. De fet, en un ràpid sondeig realitzat en farmàcies i en una altra mena d'establiments (botigues de moda, esportives i supermercats), trobem màscares reutilitzables infantils amb la deguda certificació al costat d'altres sense aqueix certificat.

Quant costen les màscares per a xiquets?

L'import de les màscares ve a sumar-se als desemborsaments que ha de fer la família… i pot arribar a ser un bon pic.

El preu per unitat d'una màscara reutilitzable infantil varia molt, des de 0,99 euros en supermercats *Consum, fins als 14,5 euros d'algunes farmàcies (en farmàcies les més barates costaven 3,5). Clar que una cosa és el preu de compra, i una altra el preu per ús: algunes *dicean admetre 5 rentades, mentre que unes altres indiquen que permeten fins a 135!
El preu d'una màscara infantil d'un sol ús varia entre els 0,45 als 0,8 euros.
A la llarga, això suposa una despesa molt elevada: per això des d'OCU ens mobilitzem perquè no hi haja ningú que porte una màscara inadequada o aquest mal protegit per no poder pagar les màscares. Si el teu tampoc vols que ningú es quede sense màscara per no poder pagar-la...

Quantes vegades es poden usar les màscares reutilitzables?

Perquè hi ha molta diferència entre el que indiquen uns i altres fabricants. El nombre d'usos depén del producte: assegura't de buscar la informació en l'envàs. Tingues en compte que, segons la nostra anàlisi, amb les rentades a la llarga es pot ressentir l'eficàcia antibacteriana.

Quina grandària és l'adequat per al meu fill?

Has de fixar-te en la talla. Hi ha tres diferents talles de màscares infantils: els xiquets de 3 a 5 anys deuen porta la talla xicoteta; la mitjana és per a xiquets de 6 a 9 anys i la talla gran, fins als 12 anys. A partir d'aqueixa edat, ja poden usar les màscares per a adults.

Màscares: seguretat abans de res

Nostra recomanació és que en el tema de les màscares, prioritzes la seguretat i l'eficàcia per damunt de qualsevol altre criteri.

Per això, des d'OCU aconsellem en tots els casos comprar màscares homologades, màscares amb certificació UNEIX 0065 o UNEIX 0064. És legal portar altres màscares, sense certificacions, que es venen en tota mena d'establiments (en basars, botigues de moda i fins i tot en farmàcies), i que en el cas dels xiquets, poden resultar més fàcils de trobar i més atractives… però atent: l'homologació és, hui dia, una garantia.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías