logo

Actualitat Notícies

Les botigues poden rebutjar el pagament amb targeta en rebaixes i les devolucions sense defectes

El 61% dels consumidors gastarà 129 euros de mitjana en les rebaixes d'estiu

Diverses persones passen al costat de l'aparador d'una botiga on s'observen cartells indicatius de rebaixes a València/Foto: *Rober Solsona /Europa Press

Fer-se amb roba per a l'hivern, amb les peces de primavera i estiu que es van quedar en botiga durant el confinament o renovar electrodomèstics, mobiliari i productes d'electrònica. Les rebaixes continuen sent una data assenyalada en el calendari de tots els espanyols, encara que la necessitat d'estalviar ha fet que les ofertes d'aquestes rebaixes d'estiu siguen encara més atractives. Després de la confusió inicial sobre acabarien celebrant-se, l'aplicació de les mesures sanitàries ha permés que les botigues físiques lluïsquen els seus cartells de rebaixes en els aparadors. L'aforament continua sent reduït, l'ús de màscara és obligatori, hi ha dispensadors de gel *hidroalcohólico a l'entrada dels establiments, les botigues han ampliat el personal de seguretat i neteja, i les condícies i emprovadors estan tancats. Tot això és clar, però els consumidors poden tindre dubtes sobre com repercuteix la pandèmia en els processos de compra i devolució. Per això, la plataforma Reclamador.es ha resolt els principals dubtes sobre aquest tema i recull sis dels principals drets dels consumidors.

Poden no acceptar el pagament amb targeta durant les rebaixes?
“Els establiments no estan obligats a acceptar sempre el pagament amb targetes de crèdit o dèbit. Poden imposar polítiques com, per exemple, una quantitat mínima per a poder abonar l'import de les compres utilitzant aquest mètode de pagament”, assenyala la plataforma de reclamacions online. D'igual manera ocorre durant el període de rebaixes. El que importa és que el comprador estiga informat. En els casos en els quals l'establiment sí que admetia el pagament amb targetes i, amb motiu de les rebaixes, no permet utilitzar-les, ha d'especificar-ho clarament al consumidor.

Poden no entregar rebut de compra?
Els consumidors sempre tenen dret a rebre el rebut de compra. El venedor, explica Reclamador.es, “no pot negar-se a expedir algun d'aquests documents, ni tan sols en període de rebaixes, perquè són fonamentals per a poder dur a terme possibles reclamacions o fer valdre la garantia del producte adquirit”.

Devolucions en rebaixes
Reclamador.es diferència entre les compres en establiment físic o a distància. Davant una per Internet, durant les rebaixes i fora d'elles, “el consumidor té dret a desistiment. Això és, l'equivalent a la devolució de l'article en una botiga física”, explica la plataforma de reclamacions. Per tant, l'usuari podrà retornar la seua compra en un termini màxim de 14 dies naturals des que la rep i el venedor tindrà l'obligació de retornar-li els seus diners.

Si parlem de compres en rebaixes en botiga física, el consumidor ha de saber que té dret a la devolució de la compra si l'article presenta un defecte de fàbrica, de la mateixa manera que ocorre durant la resta de l'any. “El consumidor té, per llei, dret a efectuar la devolució de la compra en cas, únicament, que aquesta present un defecte de fàbrica. La resta de canvis o devolucions, es consideren com a cortesia comercial”, explica Reclamador.es. En aquest últim cas, l'establiment físic no està obligat a acceptar canvis o devolucions.

Dret a rebre els productes sense defectes
No és el mateix un producte oferit per trobar-se defectuós, com ocorre en alguns *outlets, que un que ha baixat de preu amb motiu de les rebaixes. Per tant, “aquells articles rebaixats per presentar defectes no es consideren una venda en període de rebaixes”, assenyala la plataforma. En definitiva, els productes posats a la venda en rebaixes han d'estar en perfecte estat i complir amb els estàndards fixats de qualitat.

Han de mostrar el preu original?
L'empresari “ha d'informar del preu de l'article abans de la rebaixa, així com el nou preu amb aqueix descompte”. A més, perquè es considere un període com a rebaixes, “els descomptes han d'afectar, almenys, al 50% dels articles que els comerciants tinguen a la venda i estar clarament separats i identificats d'aquells productes als quals no els afecten els descomptes”, subratlla Reclamador.es.

La garantia legal del producte rebaixat no és menor
El preu rebaixat d'un producte no suposa una menor protecció per al consumidor. La garantia legal d'un article comprat en rebaixes ha de ser idèntica a la garantia amb la qual compta qualsevol article nou comprat fora d'aquest mateix període. És a dir, dos anys. En cas de defecte, el comprador haurà d'acudir a l'establiment que va vendre l'article, “llevat que fóra impossible dirigir-se a ell, i en aquest cas s'hauria de sol·licitar a la pròpia marca”, apunta la plataforma de reclamacions.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías