logo

Actualitat Notícies

La ciberseguretat ha de ser una prioritat

Mantindre la teua llar, els teus diners i les teues dades a resguard dels ciberdelincuentes és a la teua mà. El Dia Mundial de la ciberseguretat és un bon moment per a recordar uns consells que et serviran per a protegir-te de pirates i hackers.

Consells de ciberseguretat

El 30 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Ciberseguretat. Des d'OCU aprofitem aquesta ocasió per a recordar uns consells bàsics per a mantindre't fora de perill. 

Protegeix-te usant contrasenyes segures

 • No uses la mateixa contrasenya en tots els teus comptes i dispositius.
 • Evita usar dades personals per a crear-les: dates de naixement, noms, llocs favorits… basta estudiar les nostres xarxes socials per a trobar dades que moltes vegades usem en les contrasenyes: un algorisme i un ordinador faran la resta, de manera que per a un *ciberdelincuente no siga difícil donar amb la clau.
 • Cerca una contrasenya llarga i complexa: com a mínim 8 caràcters, millor si són 16, combinant lletres (majúscules i minúscules), números i símbols.

Extrema la cura en les xarxes socials

 • Compte amb el que comparteixes: estàs informant a tots de la teua vida. Igual que no comentes amb desconeguts quan sales de vacances, què t'agrada menjar o què no o els diners gastes en el teu oci no hauries de fer-lo tampoc en la teua vida virtual.
 • Assegura't de configurar bé la privacitat en els teus comptes socials: és per tu, és per la teua seguretat.

Compte amb pagaments i transaccions bancàries

Usa només pàgines segures, les que comencen per https://

 • No guardes el PIN i les contrasenyes, memoritza-les.
 • No piques en la paranys de el phishing: el teu banc o altres organismes com l'agència tributària no es dirigiran a tu per correu per a demanar-te dades.

Aposta per una Internet segura i respectuosa

Ensenya als xiquets a navegar amb respecte i seguretat. Explica'ls quins perills poden trobar en la xarxa: parla'ls dels hackers, del *phishing, dels riscos del ciberassetjament... i mostra'ls com poden aprofitar les tecnologies amb cura, sentit comú i sensibilitat

Com protegir la teua casa dels 'ciberpirates'

Quan parlem de seguretat en la llar hem de pensar també en ciberseguretat, perquè entrar il·legalment a la nostra casa i en els nostres dispositius valent-se de la connexió a Internet de la nostra llar o d'alguns dispositius és més fàcil del que podria semblar.

Molta cura, perquè poden "colar-se" per on menys t'imagines, especialment a les cases més "digitalitzades" Alguns exemples de dispositius amb els quals convé anar amb compte:

 • Router. Ha d'estar protegit  per una contrasenya establida per tu. Configura-ho canviant el nom de la xarxa wifi i la contrasenya per defecte. El nom de la xarxa no ha d'incloure el de l'operador (Movistar_3C...).
 • Impressora. Molts models creen, en encendre's, una xarxa wifi oberta, a la qual pot connectar-se qualsevol. Assegura't de configurar la xarxa wifi res més encendre-la.
 • Tauletes. No les perdes de vista o desateses en un lloc públic, sala d'espera: en molt poc temps és fàcil copiar un *malware que activa la cambra i afig pàgines web als llocs permesos.
 • Termòstats, alarmes o panys “intel·ligents”. Aquests dispositius solen estar ben protegits, no obstant això, amb un robatori de credencials es pot localitzar a través del seu web el termòstat en un mapa, i saber si està o no encés (i deduir per tant si hi ha algú o no a casa), localitzar l'alarma i el pany i saber on anar… És molt important buscar un model amb verificació en dos passos (contrasenya +SMS), configurar-ho així i sempre utilitzar contrasenyes fortes.
 • Joguets connectats, smartwatch per a xiquets, cambres i dispositius similars: en principi no haurien de ser perillosos… però en la pràctica és molt fàcil per a un desaprensiu usar-los per als seus fins.

En general, la clau d'una llar segur està a configurar bé les opcions de seguretat i utilitzar contrasenyes fortes.

OCU, com les altres organitzacions de consumidors europees, porta anys treballant perquè es promulgue una legislació que obligue al fet que els productes siguen cibersegurs, igual que ja és obligatòria la seguretat física: la seguretat i la privacitat dels consumidors haurien d'estar protegides per llei.

Mentre això arriba...

 • recorda canviar les contrasenyes que vénen per defecte per altres més forts i segures,
 • configura les opcions de seguretat dels dispositius connectats a Internet.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías