Actualitat Notícies

Es multipliquen per deu les reclamacions dels consumidors per la irrupció del coronavirus en les seues vides
Es multipliquen per deu les reclamacions dels consumidors per la irrupció del coronavirus en les seues vides

El Govern assegura que el proveïment està garantit.

Devolució de quantitats avançades, vigilància dels preus, garantia del proveïment, moratòria en determinats pagaments i obligacions i ajudes especials per a la població vulnerable són les principals reivindicacions per a protegir als consumidors i usuaris durant la crisi del *coronavirus.

En aquest sentit, el Ministeri de Consum i el Consell de Consumidors i Usuaris (*CCU) van mantindre divendres passat una reunió telemàtica en la qual van intervindre la directora general de Consum, Bibiana *Medialdea,  el secretari general de Consum, Rafael Escudero, i els vocals del *CCU i el president de l'entitat, Carlos *Ballugera.

Els representants de les diferents organitzacions han coincidit a subratllar la importància d'oferir a la ciutadania “informació clara i accessible” sobre els drets que els assisteixen davant les diferents situacions que poden produir-se amb motiu de la crisi provocada pel *COVID-19.

Amb un estat d'alarma declarat al nostre país, aquests experts assenyalen la necessitat de mantindre vigent els drets dels consumidors i evitar qualsevol abús en aquests moments tan complicats per a la ciutadania espanyola.

Alguna de les fonts consultades per aquesta publicació, troben a faltar que el Ministeri de Consum siga inclòs en el gabinet de crisi juntament amb Sanitat, Interior, Defensa i Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a així gestionar millor la defensa dels drets dels consumidors.

Quant a les reclamacions, el procediment és l'habitual d'acudir a l'empresa a la qual es va contractar el bé i el servei i demanar la devolució dels diners avançats.

En el cas de fer cas omís es pot demanar la intervenció d'alguna associació de consumidors com a forma de pressió. També les oficines d'atenció al consumidor poden ajudar en aqueix afany de reclamació.

El *CCU proposa explorar les possibilitats que atorguen, per a aqueixa recuperació dels diners avançats, les raons de força major i el principi ‘*rebus sic *stantibus’ en un moment en el qual les condicions de prestació i gaudi del servei es veuen impossibilitades.

Aquesta clàusula ‘*rebus sic *stantibus’ fa referència a una nova situació generada per un canvi sobrevingut, el negoci en els seus termes o íntegrament deixa de ser vinculant. Per als experts força major i ‘*rebus sic *stantibus’ són assimilables i haurien de bastar per a aconseguir els diners pagats.

Les principals associacions de consumidors han sol·licitat a les agències de viatges i companyies de transport que consideren motiu de força major les cancel·lacions d'aquests viatge i que es permeta la cancel·lació del viatge sense cost i la recuperació del preu del seu bitllet o el canvi de data.

Des d'aquestes associacions es defensa que el consumidor té dret a aquestes cancel·lacions per “causa de força major”, ja que el propi Estat ha decretat l'estat d'alarma i la por de contagiar-se suposa una “al·legació suficient”.

Per part seua, el Centre Europeu del Consumidor a Espanya no recomana viatjar en cap concepte a les zones de risc i si es fa, s'han de consultar les autoritats nacionals competents en cada zona i també, les mesures preventives que allí s'implanten, ja que en cada lloc serà diferent.

La Agència Estatal de Seguretat Aèria també ha pres cartes en l'assumpte i informa que tots els clients que s'hagen vist afectats per cancel·lacions a causa del *coronavirus contemplen dues possibilitats diferents: reembossament de vol o el seu ajornament.

Cal tindre en compte, no obstant això, que segons el Reglament europeu 261/2004 sobre drets dels passatgers no hi ha cap dret a compensació econòmica.

Garantir el proveïment

Les associacions que integren el CCU han fet també recalcament en altres aspectes clau com la necessitat de adoptar mesures que garantisquen el proveïment i repartiment de mercaderies, incloent determinades directrius de flexibilització que faciliten aquest proveïment.

Es tracta de frenar l'especulació en els preus, en primer lloc. Una de les qüestions sobre la qual es va parlar en aquesta reunió va ser la de limitar la quantitat de productes per persona en determinats béns de consum.

Una altra qüestió que els preocupa és que es vaig actuar de manera ràpida i eficaç en cas d'observar-se pràctiques abusives en el preu d'alguns articles, aplicant les sancions que corresponguen.

En aquest cas el procediment seria el de fer la pertinent denúncia en les oficines municipals del consumidor i la pròpia administració autonòmica. Al final seria l'organisme autonòmic corresponent qui gestionara aquest tipus d'assumptes. 

En aquesta reunió entre CCU i el Ministeri de Consum es va veure la necessitat d'aprovar una moratòria en matèria de fiscalitat, tributs, hipoteques, llançaments, especialment en relació a la població més vulnerable.

Així mateix, la garantia de no interrupció dels serveis bàsics i la supeditació dels sectors d'oferta privada als principis d'interés general, conjuminant i integrant la prestació de serveis sanitaris tant públics com privats.

I l'adopció de mesures d'ajuda i compensació en favor de les famílies i persones consumidores que veuen interrompudes les seues activitats laborals per les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia. La salvaguarda de les seues dades personals.

Estratègia comunicació

El CCU ha traslladat als representants del Ministeri de Consum la necessitat de mantindre una estratègia de comunicació coordinada amb les associacions i els ministeris de Sanitat i Consum per a evitar els rumors i la desinformació.

Es tracta de garantir la informació unificada i l'atenció al client (especialment en els telèfons d'atenció sobre el coronavirus), establint un canal que faça arribar a l'Administració les queixes i denúncies dels ciutadans, permetent la ràpida reacció de les autoritats.

El consell assenyala, en aquest sentit, que les associacions de consumidors i usuaris es mantenen operatives i vigilants i de cap manera cessen la seua activitat, adaptant-se a les circumstàncies establides en l'estat d'alarma.

Insta, a més, als ciutadans a contactar amb elles a través de les seues respectives pàgines web, a les quals pot accedir-se des de el portal del *CCU davant qualsevol dubte, queixa o reclamació per la conculcació dels seus drets.

Per això plantegen també la possibilitat de mantindre en l'àmbit virtual les activitats d'arbitratge en benefici dels usuaris. Un sistema extrajudicial que ajude a resoldre els problemes entre empresa i consumidor sense haver d'acudir a la via presencial, ara complicada pels efectes del *coronavirus.

L'Associació de Línies Aèries (ALA) ha emés un comunicat en el qual s'informa que es preveuen al voltant de 4.400 cancel·lacions de vols en la segona quinzena de març.

Per això, l'associació reclama al govern central un paquet de mesures que ajuden a alleujar les pèrdues del sector que representa, segons ALA, el 13% de l'ocupació espanyola.

Aquestes associacions de consumidors denuncien que ni les assegurances de viatge ni les assegurances de cancel·lació estan cobrint aquesta situació que es qualifica com a “extraordinària”. De fet, la gran majoria d'assegurances exclouen de la seua cobertura el risc d'epidèmia.

Per això, es recomana als afectats conservar en tot moment la informació relacionada amb les condicions de contractació del viatge. Si finalment la campanya aconsegueix que tots aquests casos es consideren de “força major”, l'usuari haurà de sol·licitar a l'establiment la cancel·lació dels seus serveis.

En el cas que la resposta no fóra satisfactòria o no es respon en un termini de 30 dies, caldria recórrer via judicial. Els consumidors tornen a estar en el centre d'una crisi. En aquesta ocasió provocada per l'epidèmia del coronavirus.

Consulta la noticia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías