Actualitat Notícies

Els consumidors recuperen la freqüència de compra prèvia al Covid-19
Els consumidors recuperen la freqüència de compra prèvia al Covid-19

Quasi el 85% dels consumidors realitza hui dia les seues compres d'alimentació i gran consum una vegada per setmana o cada dos o tres dies. En concret, més de la meitat (52%) ha fet la compra d'alimentació i gran consum una vegada a la setmana i un 33% cada dos o tres dies durant aquest últim any, la qual cosa aferma la idea que a poc a poc tornen a recuperar-se les freqüències de compra prèvia a la pandèmia.

Així ho confirma una enquesta realitzada des del 28 d'abril per la Mesa de Participació (MPAC) per a conéixer i analitzar els canvis que la pandèmia del Covid-19 ha provocat en el consum i analitzar la percepció social i personal dels consumidors sobre el que està succeint.

D'acord amb aquest estudi, la majoria de la població ha mantingut la rutina d'assortir els seus rebostos. De fet, encara que un 52% assegura no haver canviat els seus hàbits de compra i consum hi ha un significatiu 23% que afirma planificar les seues compres més que abans i un 11% ha augmentat l'emmagatzematge d'uns certs productes.

A més, quasi el 85% ha eixit ja personalment per a adquirir aliments i productes de primera necessitat i un 12% ha utilitzat el comerç en línia. Tan sols un 4% s'ha valgut de familiars, veïns o amics per a proveir-se.

D'altra banda, durant aquests mesos de pandèmia, el 76% ha continuat comprant en el seu establiment habitual, si bé un 14% el combina ara amb altres llocs més pròxims. Cal recordar que segons les dades de l'Enquesta d'Hàbits de Consum *MPAC en 2020, la proximitat és un dels factors més valorats a l'hora de triar el lloc de compra i durant el confinament això s'ha aguditzat.

Una àmplia majoria dels consumidors enquestats reconeix l'esforç dels agents de la cadena agroalimentària en aquest context de restriccions i dificultats per a dur a terme la seua labor. A la llum de les dades obtingudes, la majoria dels consumidors valora molt positivament l'esforç de tots els actors de la cadena agroalimentària; productors, Administracions Públiques, distribuïdors, hostaleria/restauració i consumidors.

La percepció del treball dels productors és, sens dubte, la més falaguera ja que, un 60% els atorguen en total un 5,4 sobre sis. Les Administracions Públiques és el menys valorat i obté un 3,4 sobre sis i, paradoxalment, els consumidors són molt crítics amb si mateixos en obtindre 4,6.

Augment del consum de frescos

A la pregunta de si ha experimentat canvis en els seus hàbits alimentaris a conseqüència de la Covid-19 quasi un 69% afirma que manté els que ja tenia, mentre que un 25% declara que ha començat a consumir més producte fresc.

En aquesta mateixa línia, els consumidors enquestats asseguren que han incrementat el consum de productes frescos (37%) i de neteja (20%), en aquest any de pandèmia. En sentit contrari, ha disminuït, respecte a l'any anterior, el consum de begudes alcohòliques i dolces/rebosteria en un 4%. Els segueixen els aperitius i snacks (8%), el consum dels quals ha disminuït un 2%, i els productes congelats, amb un 7%.

Durant aquest període prop del 53% ha augmentat el seu interés per comprar aliments que l'ajuden a tindre una dieta més saludable. No obstant això, respecte als aliments més sostenibles els enquestats es divideixen meitat i meitat entre els quals s'han interessat més per ells i els que no.

Un any després del confinament, un 72% considera que ha mantingut hàbits saludables perquè ja els tenia prèviament. No obstant això, un 7% ha decidit relaxar els seus hàbits per a combatre l'estrés i l'ansietat i tan sols un 18% tracta d'informar-se i menjar sa seguint les recomanacions d'experts i administracions. – Quasi un 95% se sent segur en el seu lloc habitual de compra de productes alimentosos.

Finalment, aquest treball revela que alguns dels canvis produïts en els nostres hàbits perduraran. Així, segons l'enquesta, més de la meitat dels enquestats mantindrà les mesures de protecció en el seu lloc de compra (separació, màscara i rentada de mans), i quasi un 25% comprarà de forma més planificada, mentre que el 22% tractarà de reduir la despesa en productes com, snacks, llepolies, i begudes ensucrades i *el19 % tractarà d'alimentar-se de forma més equilibrada.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías