logo

Actualitat Notícies

El que costa telefonar a cada número: 900, 901...

Alguns tenen por als 902 i altres creuen que són números gratuïts. Pocs saben què significa que un número de telèfon comence per 806. Moltes xifres i poques dades: resolem els teus dubtes sobre les diferents numeracions perquè mai et trobes amb un forat en la factura.

Per molt contents que estiguem amb la nostra tarifa plana, hi ha números que estan fora d'ella i pels quals haurem de pagar apart. Alguns són especialment perillosos per a la nostra factura. Uns altres són absolutament gratuïts. T'aclarim la confusió:

Anomenades a números 800 i 900: qui paga

Si telefones a un número que comença per 900 o per 800, t'eixirà gratis (paga qui rep la trucada). 

Algunes empreses bloquegen les crides des de determinats llocs: per exemple, una empresa que només ofereix servei en una comunitat pot bloquejar a qui anomene al seu número 900 des de fora d'aquesta.

Quant costa telefonar a un 901

Quan marques un 901 pagues una part de la crida (normalment el mateix que et costaria una crida local) i el propietari del número paga la resta.

És un número habitual en l'Administració pública i el seu preu depén de l'operador, però el cost es dispara si estàs cridant des d'un mòbil.

Per exemple: amb Movistar una crida de 5 minuts a un 901 costa 0,28 euros des d'un fix i 1,88 euros des d'un mòbil. 

902 preu anomenada: és un cost molt superior

Si marques un 902 pagues tu el cost íntegre de la trucada.

És la numeració habitual en els serveis d'atenció al client (encara que les companyies de gas llum estan obligades a tindre un número gratuït).

Si flames des d'un fix, el cost és similar al d'una trucada interprovincial.

El problema és que la despesa creix si marques des d'un mòbil: aquestes crides no estan incloses en les tarifes planes i solen durar molt (primer et posen en espera, després cal explicar la queixa...).

El preu d'una crida de 5 minuts des d'un fix de Movistar és de 0,56 euros, però des d'un mòbil salta a 2,82 euros.

Ni els 902 ni els 901 van ser dissenyats perquè les empreses tragueren beneficis amb les crides, però la realitat és que les companyies telefòniques incentiven a les empreses perquè els usen (els marges són molt elevats).

Quant costa telefonar als números: 803, 806, 807 i 905

Hi ha números pensats per a prestar un servei durant la crida, per la qual cosa el seu preu sol ser molt elevat: una part d'aquest benefici és per a la companyia telefònica i una altra per a l'empresa que presta el servei.

El tipus de servei està definit per les 3 primeres xifres:  

  • 803: serveis per a adults.
  • 806: entreteniment (*tarot, jocs…).
  • 807: serveis professionals (metges, assessoria...).
  • 905: televoto (es paga un import fix per crida).

El secret de la quarta xifra

Però el que més t'interessa és la quarta xifra del número: com més alta siga, més pagaràs.

Si la quarta xifra és superior a 6, l'usuari ha d'haver autoritzat en la seua companyia telefònica aquest tipus de serveis *ultracaros.

Com sempre, cridar des d'un mòbil serà encara més car, però en aquests números la diferència no és tan gran com en els 901 o 902.

Quant costa dir el 118

Esment a part mereixen els números que comencen per 118: s'usen com a "guia telefònica".

Quan tenim dubtes d'un número de telèfon i Google no ens el soluciona, les empreses que donen servei amb la numeració 118 són una alternativa. No obstant això, els seus elevats preus i la publicitat amb la qual a vegades es promocionen ens han de posar en alerta

A més, aquesta numeració permet oferir "progressió de crida": en lloc de donar-te el número pel qual consultes, s'oferiran a fer per tu la crida. Cortesia? En absolut: en fer ells la crida continuaran cobrant-te com si estigueres parlant amb el 118, amb el que una crida que en principi serà curta (a preus desorbitats o no) es pot allargar durant diversos minuts i el resultat pot ser catastròfic per a la butxaca del consumidor.

A partir de juliol de 2018 aquesta numeració tindrà algunes restriccions. Una locució prèvia més llarga (15 segons) haurà d'informar del preu de la crida i la tarifa 118 no s'aplica fins a 5 segons després de la comunicació. A més, es limita la seua duració a 10 minuts. Les companyies que presten el servei tindran llibertat per a fixar les seues tarifes, no podran fixar un cost d'establiment per trucades i si el seu preu supera els 2,5 euros per minut serà necessari la petició formal i expressa de l'usuari.

Aquestes limitacions es produeixen després de nombroses denúncies i sancions a diferents operadors per un mal ús dels anomenats números d'informació (118). No obstant això s'han rebutjat les principals reivindicacions d'OCU sobre aquest tema: que siguen considerats serveis de tarifació addicional amb caràcter general, que s'oferisquen desactivats per defecte i una més precisa i clara definició de responsabilitats i sancions en cas d'incompliments.

Mentre el consumidor ha de continuar atent. Amb la nova normativa no s'evitarà que el frau es continue produint encara que les seues conseqüències es limitaran a 25 euros per crida.

Consulta la notícia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías