Actualitat Notícies

El que costa telefonar a cada número
El que costa telefonar a cada número

Alguns tenen por als 902 i uns altres creuen que són números gratuïts. Pocs saben què significa que un número de telèfon comenci per 806. Moltes xifres i poques dades: resolem els teus dubtes sobre les diferents numeracions perquè mai et trobis amb un forat en la factura.
La veritat després de les xifres

Per molt contents que estiguem amb la nostra tarifa plana, hi ha números que estan fora d'ella i pels quals haurem de pagar apart. Alguns són especialment perillosos per a la nostra factura. Uns altres són absolutament gratuïts. T'aclarim la confusió:

  •     Números 900 i 800
  •     Números 901
  •     Número 902
  •     Números 803, 806, 807 i 905
  •     Números 118

Gratis: 900 o 800

Si telefones a un número que comença per 900 o per 800, et sortirà gratis (paga qui rep la trucada).

Algunes empreses bloquegen les trucades des de determinats llocs: per exemple, una empresa que només ofereix servei en una comunitat pot bloquejar a qui anomeni al seu número 900 des de fora d'aquesta.
 

901: pagues una part

Quan marques un 901 pagues una part de la trucada (normalment el mateix que et costaria una trucada local) i el propietari del número paga la resta.

És un número habitual en l'Administració pública i el seu preu depèn de l'operador, però el cost es dispara si estàs cridant des d'un mòbil.

Per exemple: amb Movistar una trucada de 5 minuts a un 901 costa 0,28 euros des d'un fix i 1,88 euros des d'un mòbil.
 

902: ho pagues tot

Si marques un 902 pagues tu el cost íntegre de la trucada.

És la numeració habitual en els serveis d'atenció al client (encara que les companyies de gas llum estan obligades a tenir un número gratuït).

Si flames des d'un fix, el cost és similar al d'una trucada interprovincial.

El problema és que la despesa creix si marques des d'un mòbil: aquestes trucades no estan incloses en les tarifes planes i solen durar molt (primer et posen en espera, després cal explicar la queixa...).

El preu d'una trucada de 5 minuts des d'un fix de Movistar és de 0,56 euros, però des d'un mòbil salta a 2,82 euros.

Ni els 902 ni els 901 van ser dissenyats perquè les empreses traguessin beneficis amb les trucades, però la realitat és que les companyies telefòniques incentiven a les empreses perquè els usin (els marges són molt elevats).
 

Pagues molt:803, 806, 807 i 905

Hi ha números pensats per a prestar un servei durant la trucada, per la qual cosa el seu preu sol ser molt elevat: una part d'aquest benefici és per a la companyia telefònica i una altra per a l'empresa que presta el servei.

El tipus de servei està definit per les 3 primeres xifres:  

  •     803: serveis per a adults.
  •     806: entreteniment (*tarot, jocs…).
  •     807: serveis professionals (metges, assessoria...).
  •     905: *televoto (es paga un import fix per trucada).

El secret de la quarta xifra

Però el que més t'interessa és la quarta xifra del número: com més alta sigui, més pagaràs.

Si la quarta xifra és superior a 6, l'usuari ha d'haver autoritzat en la seva companyia telefònica aquest tipus de serveis *ultracaros.

Com sempre, cridar des d'un mòbil serà encara més car, però en aquests números la diferència no és tan gran com en els 901 o 902.


El perill del 118

Esment a part mereixen els números que comencen per 118: s'usen com a "guia telefònica".

Quan tenim dubtes d'un número de telèfon i Google no ens el soluciona, les empreses que donen servei amb la numeració 118 són una alternativa. No obstant això, els seus elevats preus i la publicitat amb la qual a vegades es promocionen ens han de posar en alerta

A més, aquesta numeració permet oferir "progressió de trucada": en lloc de donar-te el número pel qual consultes, s'oferiran a fer per tu la trucada. Cortesia? En absolut: en fer ells la trucada continuaran cobrant-te com si estiguessis parlant amb el 118, amb el que una trucada que en principi serà curta (a preus desorbitats o no) es pot allargar durant diversos minuts i el resultat pot ser catastròfic per a la butxaca del consumidor.

A partir de juliol de 2018 aquesta numeració tindrà algunes restriccions. Una locució prèvia més llarga (15 segons) haurà d'informar del preu de la trucada i la tarifa 118 no s'aplica fins a 5 segons després de la comunicació. A més, es limita la seva durada a 10 minuts. Les companyies que presten el servei tindran llibertat per a fixar les seves tarifes, no podran fixar un cost d'establiment per trucades i si el seu preu supera els 2,5 euros per minut serà necessari la petició formal i expressa de l'usuari.

Aquestes limitacions es produeixen després de nombroses denúncies i sancions a diferents operadors per un mal ús dels anomenats números d'informació (118). No obstant això s'han rebutjat les principals reivindicacions d'OCU sobre aquest tema: que siguin considerats serveis de tarifació addicional amb caràcter general, que s'ofereixin desactivats per defecte i una més precisa i clara definició de responsabilitats i sancions en cas d'incompliments.

Mentre el consumidor ha de continuar atent. Amb la nova normativa no s'evitarà que el frau es continuï produint encara que les seves conseqüències es limitaran a 25 euros per trucada.

Consulte la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías