Actualitat Notícies

El consumidor post-covid tindrà una major conscienciació sobre el seu propi benestar i la cura del seu entorn
El consumidor post-covid tindrà una major conscienciació sobre el seu propi benestar i la cura del seu entorn

 

Així es desprén de l'informe Future Consumer Index. Desconstruint al consumidor post-covid i la seua aposta pel consum sostenible, elaborat per la multinacional EY

Els consumidors són ara agents del canvi i són els qui demanden a les companyies i governs un major compromís social i mediambiental. Una tendència que s'apuntava en la pre-pandèmia, però que s'ha vist accelerada a conseqüència d'aquesta crisi.

Ha crescut l'interés per les marques socialment responsables, aquelles en les quals els consumidors se sents reflectits i fins i tot “orgullosos”. D'aquí ve que, els productes ecològics, ètics, d'origen social o saludables s'incrementen.

Ens trobem davant un consumidor hiperconectado, capaç d'informar-se en temps quasi-real sobre el que compra o consumeix i que està disposat a canviar les seues preferències sobre la base de les seues noves prioritats més responsables. Un comprador molt més exigent que obliga les companyies a tindre un propòsit autèntic, assegurar-se que coneixen no sols els gustos dels seus clients, sinó les seues preocupacions, aspiracions i anhels, humanitzar les seues relacions i acostar-se als mateixos a través de tots els canals, especialment, l'en línia.

En aquest context, sostenibilitat i rendibilitat estan estretament vinculades. Així, la sostenibilitat ha de deixar de veure's com un mer cost i passar a ser entesa com una oportunitat per a tots.

Així ho defensen David *Samu, soci-responsable de EY-Parthenon, i Javier Vello, soci responsable de Retail & Consumer Products de EY, en l'informe ‘Future Consumer *ndex. Desconstruint al consumidor post-*covid i la seua aposta pel consum sostenible, elaborat per la multinacional *EY.

Previsions econòmiques

Segons aquest informe, les expectatives de creixement per al nostre país han experimentat un lleuger descens motivat pel manteniment –i fins i tot per l'augment de les restriccions durant el primer trimestre de 2021, a causa dels repunts després del període nadalenc i l'aparició de nous ceps.

Si bé, s'espera que durant aquest any tornem a la senda de la recuperació gràcies a l'avanç de la vacunació, i, en conseqüència, a una eliminació progressiva de les restriccions, i en particular, de les limitacions de moviment tant de persones com de béns. Amb la disminució dels elevats índexs d'incertesa, s'espera que el consum privat i inversions s'incrementen durant la segona meitat de l'any 2021.

Confiança continguda

En aquest sentit, l'avanç en el procés de vacunació i l'eliminació de les restriccions es deixa notar en la confiança dels consumidors sobre el final de la pandèmia. El 52% dels espanyols consultats consideren que la por el virus s'eliminarà en menys d'un any, 21 punts més que en l'informe de febrer de *EY d'enguany.

Per contra, també creixen els dubtes entre els ciutadans sobre el seu futur econòmic, amb un 42% que es mostra “extremadament preocupat” sobre les seues finances personals (7 punts més que al març) i un 49% que afirma que els seus ingressos han disminuït en els últims mesos (7 punts més que al febrer).

En relació a l'impacte del *Covid en l'economia familiar, el 70% dels enquestats està tractant d'estalviar més diners que en el passat, la qual cosa demostra, segons aquest informe, que l'economia familiar continua sent “una de les principals preocupacions”. En aquest context, el nombre de persones que ha disminuït els seus ingressos han passat del 42% al febrer al 49% actual, al mateix temps que un quart dels enquestats presenta dificultats per a costejar despeses essencials (26%), i s'han reduït les xifres de confiança davant el suport del govern per a l'ajuda financera (16% enfront del 21% de l'edició anterior).

Quant a l'impacte en la vida diària, la “nova normalitat” s'imposa en hàbits com: la forma en la qual usem el banc, la forma en la qual socialitzem, i la forma en què utilitzem el transport. De tal manera que, malgrat la vacunació, l'informe conclou que “serà difícil tornar a l'estat anterior”. Mentre que rutines com la forma en què cuidem la nostra casa, la forma en la qual comprem/preparem el menjar; o la forma en la qual fem exercici físic, se situaren més prop de la nostra “vida pre-covid”. D'aquí ve que, a mesura que els espanyols percebem una certa volta a aqueixa “nova normalitat” amb la millora de l'evolució epidemiològica i disminució de les restriccions, sentim una recuperació dels nostres hàbits, i per això, observem una caiguda de les xifres d'aquells que pensen que “la forma en la qual viuen ha canviat significativament” (65% actual *vs. 74% anterior), o d'aquells que consideren que “la seua vida no tornarà a la normalitat” (53% actual vs. 57% anterior). Així mateix, “queda novament palés” la conscienciació del consumidor quant al control de la despesa i la importància de millorar el seu comportament en benefici de la societat.

Consum sostenible

Espanya va ser el tercer país del món en el qual més van créixer l'any 2020 les vendes en línia, augmentant un 36% respecte a 2019. Només l'Argentina i Singapur van experimentar un increment superior. I destaca el creixement en un 15% dels pagaments mòbils. No obstant això, si bé les xifres mostren com la pandèmia ha provocat una acceleració del món digital, i un consumidor més conscienciat amb els seus hàbits de compra i nivell de despesa, la progressiva estabilització de la situació sanitària, mostra un consumidor que se sent “molt més confiat” a l'hora de visitar botigues físiques, i que, progressivament, adquirirà més confiança a elevar el seu pressupost en despeses no essencials.

No obstant això, algunes tendències sorgides arran de la pandèmia tendiran a mantindre's durant encara algun temps. Els serveis de subscripció en *streaming i lliuraments de compra mantenen les primeres posicions entre els nivells de despesa, reflectint que continuem passant encara més temps a casa, encara que s'espera un fort creixement de les activitats recreatives fóra de casa. En el futur post-*covid s'auguren uns consumidors amb una major conscienciació sobre el seu propi benestar i la cura del seu entorn, d'ací l'empenyiment de categories com els productes saludables i sostenibles.

Per tant, a l'hora de triar un producte, la sostenibilitat se situa com la principal prioritat per a comprar, per davant del preu, que cau 14 punts respecte a l'informe de febrer. Pràcticament tots els enquestats utilitzen bosses reutilitzables i reciclen habitualment els envasos. També s'observen consumidors més conscienciats amb el consum d'aigua, energia, materials de plàstic i la reducció de les emissions, així com amb el comportament de les marques. De fet, un 51% deixaria de comprar els productes o serveis d'una empresa que fera una cosa social o mediambiental inapropiat.

Mentrestant, la marca del producte, la personalització i el luxe continuen sent els atributs de menor importància, caient encara més la seua valoració.

En aquesta línia, l'informe destaca que, a més del preu, entren en joc factors com l'empaquetat sostenible, l'origen, l'impacte en la nostra salut i en el medi ambient, que ens donen pistes de com el consumidor s'ha tornat més complex i més reflexiu davant les seues decisions de compra a causa de l'impacte del Covid-19 en els hàbits de consum.

Així ho recullen les següents dades: el 63% està disposat a prestar més atenció a l'impacte social del que compra; el 39% té intenció de comprar només a les marques alineades amb els seus valors, encara que això signifique canviar de marques que coneix, i el 31% està disposat a pagar un extra per productes locals.

Abans del Covid, només el 5% dels enquestats consumia productes sostenibles de manera constant, mentre que ara, el 40% d'ells consideren important fer-ho.

Part d'aquesta revolució, es deu al fet que els consumidors compten amb més informació sobre els productes que consumen, fomentant aqueixa exigència a l'hora de seleccionar les seues compres. I la sostenibilitat comença a jugar un paper molt rellevant en aquest punt, derivant en un consumidor preocupat per la descripció dels envasos, ingredients, valors nutricionals i etiquetes dels productes. Això obri una finestra d'oportunitat per a les empreses d'alimentació transparents i respectuoses amb el medi ambient i la societat.

Una altra de les conclusions de l'informe és que el consumidor se sent “orgullós” d'invertir en la sostenibilitat del planeta i la societat i considera rellevant el seu impacte en generacions futures. A més, mostra ganes de continuar amb aquesta tendència si la seua situació econòmica li ho permet, indicant altes probabilitats de continuar amb la tendència actual. En aquest sentit, es conclou que valoren especialment aquestes qualitats en els productes d'alimentació, transport públic, sanitat i cura personal.

El paper de l'empresa privada segons el consumidor

Dins de tot aquest context, la pandèmia ha fet reflexionar als consumidors sobre el paper que ha de tindre el món empresarial en la nostra societat. És per això que “un 84-85% dels enquestats consideren que les companyies han de tindre un comportament ètic i d'acord amb les expectatives de la comunitat, així com ser transparents sobre el seu impacte social”.

Així mateix, es valora l'impacte mediambiental que puguen causar les empreses i/o els seus productes. No obstant això, malgrat aquestes “exigències” dels consumidors cap a les companyies, aquestes no acaben de veure l'impacte positiu de les marques, i el 21% d'ells consideren que les seues accions no són prou bones.

Finalment, cal destacar que els consumidors cada vegada avaluen “amb més detall” l'impacte de les empreses en la societat i en el medi ambient, posant en valor les companyies que promouen les condicions laborals justes, la utilització de solucions sostenibles i la reducció d'emissions en l'entorn.

Aquesta preocupació, assenyala l'informe de *EY, “arriba fins a tal punt que més del 50% dels enquestats declara que deixaria de comprar els productes d'una empresa emprenguera una acció social o mediambientalment inapropiada, el 34% tractaria de convéncer als seus afins de fer-ho i el 32% reduiria el seu consum”.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías