logo

Actualitat Notícies

Coses que no haurien de cobrar-te en bars i restaurants
Coses que no haurien de cobrar-te en bars i restaurants

Després de passar una bona estona en un establiment, arriba el moment de pagar. T'han cobrat suplements inaudits o preus exagerats per alguns plats? Et fan pagar pel gel, l'aigua o la llet del café? Al final no saps per què coses haurien de cobrar-te, i per quins no. Sal de dubtes.

Sabem que bona part de les partides de despesa nadalenca la destinem a eixides i celebracions: sopars amb companys i amics, reunions en família... a vegades aquestes trobades acaben amb un sabor agredolç quan tota afrontar la factura. En l'assessoria d'OCU rebem a vegades consultes i queixes sobre els preus o el servei en hostaleria És legal que et cobren l'aigua o un suplement per la higiene que han de realitzar per a mantindre lluny el virus? Són conceptes que apareixen en els tiquets, i que susciten els dubtes dels consumidors. OCU et dona una sèrie de consells per a previndre problemes i et recorda que la covid-19 és una causa justificada d'anul·lació que permet, per tant, el reembossament de les quantitats avançades.

Preus lliures, però anunciats

En una societat de lliure mercat, els preus són lliures. Això succeeix amb els preus d'establiments hostalers: pel mateix refresc et poden cobrar 2 euros o 10, i és legal en tots dos casos… sempre que el preu estiga degudament reflectit en la llista de preus de l'establiment. Aquesta llista:

ha de ser completa, i donar la informació dels preus i serveis d'una sola lectura, sense necessitat d'informació addicional,

ha d'estar a la vista de l'usuari,

ha de mostrar els preus finals i complets, amb l'impost inclòs.

5 coses que no et poden cobrar sense més

A vegades, a l'hora de pagar en un bar o restaurant ens emportem sorpreses, perquè ens han cobrat coses que no esperàvem, costos dels quals no ens havien advertit.

L'IVA

No poden engrossir la factura aplicant un 10% addicional al preu de la carta simplement per sumar l'IVA. Segons la legislació nacional no està permesa l'advertiment 'IVA no inclòs', encara que aparega en el menú. Els preus que es comuniquen en la carta o llista de preus ja han de portar sumat l'IVA.

El cobert

No és legal cobrar pel servei o cobert: això ha d'estar inclòs en el preu.

Un 'plus' per la reserva

No, no poden cobrar-te de més per haver fet una reserva. El que sí que poden fer (arriba ser una pràctica habitual en grups grans, *peridodos de festes, com les celebracions nadalenques) és cobrar-te per endavant una quantitat en concepte de reserva, però després haurien de descomptar-ho de l'import total.

I què succeeix si, després de reservar un esdeveniment, el coronavirus t'obliga a cancel·lar-lo? Doncs que aqueixa reserva deu *contenplar l'opció d'anul·lació i reembossament per causa de força major. La covid-19, igual que altres malalties, és un motiu de força major que justifica la cancel·lació (no sols la malaltia en si, sinó el contacte directe o l'elemental prudència).

Suplements per taula o terrassa

Poden cobrar suplement per la terrassa en comptes de l'interior?, i per estar en taula en lloc d'en barra? Sí, però han d'indicar-ho així, i detallar el cost del servei a la terrassa, aclarint la quantia. perquè no basta un percentatge del preu. De nou cal haver informat amb antelació de l'import, indicant-lo en la carta i l'establiment. I ha d'aparéixer en la factura.

Suplement per Covid 19

No haurien de repercutir al client les tasques de manteniment i neteja a les quals es veuen obligats la pandèmia. Però si ho fan, cal informar clarament per endavant i l'usuari ha d'acceptar-lo expressament.

I 5 coses que et cobren sense que t'assabentes

  1. L'aperitiu. Si et preguntes si et poden cobrar per l'aperitiu que no has demanat, la resposta és que sí. Sempre que, és clar, ho indiquen així en la carta o llista de preus. Si no diu res, pregunta si és gratis, i tingues en compte que si ho consumeixes quan t'ho posen, t'ho podran cobrar.
  2. El pa. Es pot cobrar pel servei de pa si està en la llista de preus, detallat el preu per comensal o unitat. Atent si el preu és per unitat, perquè cada vegada que demanes més, perquè se t'haja acabat, anirà sumant-se en el compte.
  3. L'aigua de l'aixeta. Cobrar per l'aigua corrent és mesquí i tronat. El normal és que et proporcionen un got o pitxer d'aigua quan la demanes, sense obligar-te a pagar per això. Ara bé, si ho recullen en la llista de preus, legalment podrien fer-ho. L'última moda és servir aigua de l'aixeta però 'tractada' (filtrada, *osmotizada... o simplement en un recipient '*fashion'), la qual cosa els dona l'excusa ideal per a cobrar-te per ellOCU porta anys reclamant una llei nacional que obligue els establiments d'hostaleria i restauració a oferir de manera gratuïta als seus clients un recipient amb aigua fresca, el famós pitxer d'aigua, com a alternativa a l'oferta que tinga l'establiment d'aigua envasada.
  4. El gel. Al nostre judici, cobrar pel gel d'un refresc, un café o aigua és tan abusiu com si et cobraren per usar la vaixella… però si el decideix l'establiment, per a poder fer-lo hauria d'indicar en la llista de preus el cost del producte amb i sense gel.
  5. La llet del café. Sí. Això és una cosa que també succeeix. És legal que el café amb llet tinga un preu diferent al café sol? Sí, si l'indiquen així, t'informen i tu ho admets.Perills amagats

Productes fora de carta

Si t'ofereixen productes fora de carta, en proposar-te'ls també haurien d'indicar-te el seu preu. Si no és així i pretenen cobrar-te una quantitat que consideres abusiva, podries negar-te a pagar-ho i proposar abonar l'import d'un producte similar que de la carta.

El preu 'segons mercat'

És habitual trobar esments com a preus segons mercat (SM o PSM) en peixos, carns i mariscos frescos. Altres vegades indiquen 'preu segons pes', perquè varia en funció del pes de la peça. En aquests casos deurien almenys indicar un pes de referència (per exemple, l'import per 100 g) que permeta al consumidor fer-se una idea del preu aproximat d'aqueix plat.

En qualsevol cas, t'animem a revisar la factura perquè, amb independència que cobren o no imports improcedents, sovint es cometen errors i et poden cobrar més serveis dels realment consumits.

Consulta la notícia original ACI

© 2022 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías