logo

Actualitat Notícies

Consum i Hisenda estudien "fórmules" per a modificar la fiscalitat de les cases d'apostes
Consum i Hisenda estudien

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha afirmat que té "en previsió la revisió de la fiscalitat" dels operadors de jocs d'atzar i apostes i ha afegit que estudia amb Hisenda "les fórmules, però ara mateix no hi ha cap proposta damunt de la taula".

Així ho ha assegurat el ministre de Consum en ser preguntat sobre si es planteja elevar la taxa per gestió administrativa que paguen els operadors de joc en línia i si remena una pujada d'impostos en aquesta legislatura.

En relació amb la possibilitat de regular els horaris d'obertura de locals de joc i apostes en 2021, juntament amb les comunitats autònomes, el ministre ha explicat que hi ha una normativa "molt heterogènia", de manera que unes regions "restringeixen més que unes altres i, no obstant això, el problema social continua existint".

En aquest sentit, el titular de la cartera de Consum ha assenyalat que encara que la pandèmia ha modificat els horaris d'obertura d'aqueixos establiments, "molta gent continua jugant amb l'esperança que això li resolga els problemes de vida". "Per tant, s'incrementen molt les probabilitats que s'arribe a problemes de salut importants", ha afegit.

"Estem just ara mateix en converses amb les comunitats autònomes en aquest punt", ha dit el ministre de Consum, al mateix temps que ha insistit que unes "són més flexibles amb les cases d'apostes i altres són més estrictes".

Llocs d'oci preferent per a joves

Per a Garzón, la preocupació social existeix i està fundada en dades. "S'estan convertint en els últims anys en llocs d'oci preferent per a la gent jove", ha advertit el ministre, que creu que cal corregir aquesta situació en coordinació amb les CC.*AA., on "hi ha una preocupació creixent, fins i tot també en comunitats del Partit Popular", però no en totes elles.

"L'Ajuntament de Cadis i l'Ajuntament de Màlaga han intentat posar unes limitacions a les cases d'apostes i la Junta Andalusia li ho està intentant impedir. Estan ara en una en una pugna important", ha argumentat.

Respecte al cas de la Comunitat de Madrid, el titular de Consum ha reconegut que la regió que presideix Isabel Díaz Ayuso "té l'enfocament molt diferent" al del seu departament. "Continuem intentant concretar amb ells un full de ruta, però evidentment, així ho han manifestat, consideren que la flexibilitat davant aquesta mena de cases d'apostes ha de ser molt més àmplia de la que nosaltres creiem necessari", ha emfatitzat.

Així mateix, Alberto Garzón ha indicat que ha quedat constatat que la pandèmia "ha tingut un impacte negatiu, des del punt de vista de la salut pública", en matèria de consum de jocs d'atzar, però "encara és prompte per a poder fer balanç de l'any sencer, perquè les dades sempre van arribant amb posterioritat".

"No canvia el nostre full de ruta i és que l'única cosa que succeeix és que s'incrementa o disminueix la magnitud d'alguna cosa que està sent problemàtic i que, sobretot, té a veure amb el model d'oci de les ciutats. Ciutats que tenen més cases d'apostes que parcs verds, el missatge que es trasllada a la gent és l'oci dels joves ha de fer-se ací i això és un problema de partida que la pandèmia aguditza", ha comentat.

D'aquesta manera, ha reconegut que "és un problema complex, que requereix solucions complexes", per la qual cosa ha de tindre "un abordatge multidimensional" i ha recordat que a partir d'agost ja no va haver-hi publicitat "en cap mena de fòrum" i que cal abordar també la fiscalitat, que pot afectar el mercat i a l'educació. Així, ha assenyalat que ja treballa en la preparació de campanyes "molt intenses" de sensibilització i informació.

En ser preguntat per l'IVA de les màscares, Garzón ha afirmat que la baixada de l'IVA de les màscares FPP2 no és una opció que estiga damunt de la taula de l'Executiu perquè no és "obligatòria per a la població, com sí que ho són les màscares higièniques o quirúrgiques".

"Nosaltres estem facilitant que tot allò que siga obligatori, perquè siga assequible, com hem demostrat amb les màscares quirúrgiques i higièniques, controlant el preu màxim, baixant l'IVA i incrementant la producció", ha argumentat el ministre en una entrevista concedida a Europa Press.

No obstant això, Alberto Garzón ha matisat que si la situació canvia i els científics estableixen que és necessari fer obligatori l'ús de les màscares FPP2 estaran "disposats a canviar altres qüestions".

Consulta la notícia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías