Actualitat Notícies

Comprar sostenible o barat? El dilema del consumidor espanyol
Comprar sostenible o barat? El dilema del consumidor espanyol

Que la sostenibilitat ha arribat per a quedar-se en la vida dels espanyols és clar. El que és més difús és en quin grau està ja incorporada en les seves rutines de consum. Diversos estudis publicats recentment llancen xifres dispars, encara que de tots ells es pot treure la conclusió comuna que els consumidors nacionals es debaten entre la sostenibilitat i la butxaca. Una qüestió no menor tenint en compte l'escalada dels preus en els últims mesos.

El 66% dels espanyols voldrien fer més pel planeta i el medi ambient, però el cost de la vida li ho impedeix, segons l'estudi Connectant amb els consumidors ecoconscientes, realitzat per Kantar sobre la base de 9.000 enquestes de nou països. En el mateix es recull també que el 55% dels enquestats a nivell global que compren productes comestibles de marca sostenible ja han canviat, o tenen la intenció de canviar, a unes altres no ecològiques per raons econòmiques.

Les xifres van en sintonia amb les quals mostra El client sostenible, un informe elaborat per PwC i Uncommon a partir d'una enquesta realitzada a més de 1.000 consumidors espanyols. En aquest treball s'afirma que més del 65% incrementaria el consum de productes sostenibles si aquests tinguessin “preus raonables”. “Independentment de l'estat dels perfils”, és a dir, si estan més o menys conscienciats, “i de la seva capacitat de despesa en consum sostenible, tots destaquen el preu com la principal barrera de canvi”, s'afegeix en el text.

Per part seva, en l'informe Alimentació en la societat del segle XXI postpandèmia: decisió alimentària (2022), elaborat per l'Institut Universitari de Recerca CEU Alimentació i Societat en col·laboració amb Fundació Mapfre, s'assenyala que, dels gairebé 2.000 espanyols preguntats, només el 23,6% declara molta o bastant disposició a pagar més per aquesta mena de productes.

“La inflació està generant que els consumidors siguin més sensibles al preu, però també pot suposar una palanca per a aconseguir implantar hàbits de consum més responsables i revisar alguns hàbits no tan sostenibles però molt arrelats. En aquest context, és previsible que prengui força el model d'economia circular i de compra responsable enfront del consum per impuls”, opina Ángel Pérez, soci director de Transcendent, consultora especialitzada en impacte social empresarial.

Les dades anteriors contrasten amb els recollits per la consultora immobiliària CBRE per al seu estudi Viu, treballa i compra, realitzat amb 20.000 consumidors a nivell internacional, 1.000 d'ells espanyols. En preguntar-los pels seus hàbits de compres, el 49% dels enquestats nacionals asseguraven que havien triat adquirir productes sostenibles fins i tot si eren més cars, la qual cosa suposava quatre punts més que la mitjana global i l'europea.

Referent a això, Pérez assegura que s'ha demostrat una relació entre els productes i marques sostenibles i la fidelització dels clients amb les mateixos, per la qual cosa “aquells que estiguin més conscienciats amb la sostenibilitat és probable que es plantegin altres mesures d'estalvi en comptes de comprar un producte més barat, però menys sostenible”.

Productes més cars

Per a determinar si els productes sostenibles tenien un major cost, l'OCU va dur a terme un estudi per al qual van recollir preus de 34 famílies de productes bàsics –d'alimentació, drogueria i cosmètica– disponibles en format ecològic i convencional en 22 cadenes de supermercats (18 generals i 6 especialitzades en aquesta mena de productes). Una de les conclusions a les quals va arribar l'organització de consumidors és que els aliments frescos ecològics costen, de mitjana, el doble que els que no ho són. Els envasaments, per part seva, valien un 51% més que els de marca líder i un 154% més que els de marca blanca. Una altra de les conclusions va ser que el 54% dels consumidors no té alternatives accessibles per a practicar un consum més respectuós amb el medi ambient.

Precisament per a oferir preus més assequibles i posar els productes ecològics a l'abast de més persones es va crear Estupenda Market, com explica Thom Burns, cofundador d'aquesta botiga en línia, que funciona com una comunitat de membres, ara com ara són 100, que paguen una quota de 60 euros a l'any i a canvi tenen descomptes. “La subscripció pot ser una eina especialment útil perquè et pot ajudar a aconseguir que els preus siguin el més raonable possible i ajustats. A més, reforça la fidelitat del consumidor”, sosté *Burns, que defineix el seu negoci com “una espècie de grup de consum 2.0″. Una altra de les estratègies que *Burns apunta per a fer més assequible aquests productes “és la creació de marques blanques ecològiques, com ja s'està fent en grans cadenes de supermercats, cas d'El Corte Inglés o Aldi, per posar dos exemples”. Però no sols les empreses han de posar de la seva part, apunta *Burns, “és necessari un panorama polític que ajudi” i porta a col·lació la proposta de l'OCU perquè els productes d'ús diari més sostenibles tinguin un IVA *superreducido del 4%.

Tornant a les marques, el primer que han de fer perquè els consumidors optin per productes sostenibles és “tenir l'oferta”, opina Guillaume Sonolet, director de màrqueting de L’Oréal Espanya i Portugal. “Pot sonar com una ximpleria, però posar en el mercat recarregues dels nostres productes sembla senzill, i no ho és, perquè és canviar la nostra manera de treballar, de produir. Suposa, a més, canviar els hàbits de consum, que passa per educar als clients, explicar-los com usar-ho, que ho integrin dins de la seva rutina. I cal donar un incentiu a l'hora de la compra, perquè sigui més atractiu que l'estàndard”. Sonolet afegeix que cada vegada noten més activisme en els consumidors. De fet, una enquesta realitzada per *Klarna reflecteix que més de la meitat dels consumidors espanyols consultats volen més informació sobre l'impacte mediambiental de les marques. Per això, aquesta aplicació, que permet pagar a terminis les compres que es facin en la seva plataforma, ha llançat una funció que permet al comprador accedir a dades com, per exemple, les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de la marca o si usen energia renovable durant els processos de fabricació dels productes.

Les bosses de roba, més un problema que una solució?

Sota l'aigüera, en un racó de l'armari de rebost o en un calaix. Les bosses de roba semblen multiplicar-se en els últims temps i són ja un accessori habitual en els supermercats, especialment des que es va començar a cobrar per les de plàstic. No obstant això, aquest costum que molts associen amb un major respecte pel medi ambient “no és com pensa el consumidor”, assegura Neus Soler, professora col·laboradora dels Estudis d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta Catalunya (UOC), en un article publicat per la institució. En el mateix es recull, citant a l'Agència de Medi ambient britànica, que perquè el rendiment ecològic d'una bossa de roba fos major que el d'una de plàstic que no es reutilitza hauria d'utilitzar-se almenys 131 vegades. S'afirma en el text de la UOC, a més, “que cada bossa de cotó orgànic ha d'usar-se 20.000 vegades o, cosa que és el mateix, usar-la cada dia durant 54 anys per a compensar l'impacte general de la seva producció, ja que el cultiu d'aquest material és considerat, segons Environmental Justice Foundation, el més brut per la despesa d'energia, d'aigua, de pesticides i l'impacte negatiu en els treballadors, les aigües subterrànies i la qualitat de l'aire al voltant de les granges”. A això s'afegeix que només el 15% dels 300 milions de tones de cotó que es produeixen a l'any arriba als dipòsits tèxtils.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías