logo

Actualitat Notícies

Com estalviar aigua a casa

L'estalvi d'aigua ajuda a respectar el medi ambient. Descobreix com pot actuar per a estalviar aigua en la seua pròpia casa, reduir la seua petjada ecològica i millorar la gestió per a aconseguir un estalvi en la seua factura.

Gastar menys aigua en la llar és a les teues mans

No hi ha cap dubte que l'aigua és un bé molt preuat. Comparat amb el cost d'altres subministraments, la factura no és tan onerosa. Amb tot, aconseguir racionalitzar el consum d'aigua és bo per a tu… i per al teu entorn. Estalviar aigua en la llar és possible.

Com estalviar aigua de l'aixeta

La primera mesura per a gastar menys aigua és tancar l'aixeta: no ho mantingues obert mentre et llaves les dents, t'ensabones o t'afaites.

A més, no totes les aixetes són iguals: alguns són més eficients. Comprova si el teu és una aixeta eficient deixant-lo córrer l'aixeta mitja minut i mesurant l'aigua recollida: si és més de 4 litres, l'aixeta és malbaratadora. La solució en aqueix cas passa per substituir l'aixeteria per una altra més moderna i eficient.

Si canviar d'aixeta no és una opció, l'alternativa és recórrer a algun dels dispositius d'estalvi d'aigua de l'aixeta.

 •     Limitadors de cabal. Redueixen el cabal  mitjançant escanyament o incorporació de filtres, permetent estalviar fins a un 50% d'aigua. Alguns models es col·loquen sense necessitat de desmuntar l'aixeta i uns altres que tenen el mecanisme en un cartutx, que obliga a intervindre a un professional. Algunes marques tenen també mànecs de dutxa amb el dispositiu estalviador ja incorporat. En el cas de les dutxes existeixen capçals amb reducció de l'àrea de difusió.
 •     Airejadors o perlizadores. Aquests dispositius mesclen aire amb l'aigua, fins i tot si la pressió és baixa. Les gotes d'aigua ixen en forma de perles i donen la sensació que el doll és abundant. Aquesta mesura sol anar acompanyada d'un augment de la pressió d'eixida i un augment de la grandària de la gota (gota *perlizada). Assegura't que la rosca coincideix amb la de l'aixeta i, en el cas de la dutxa, existeixen capçals de mescla amb aire.
 •     Interruptors de cabal. Ja siga mitjançant detector de presència (només s'encenen si estan les mans davall) o mitjançant un temporitzador, aquests dispositius tallen l'aigua automàticament, evitant que es malgaste aigua.
 •     Limitadors de recorregut. L'habitual en les aixetes monocomandament és que s'òbriga sempre del tot, permetent l'eixida del màxim cabal tot i que no és necessari. Per això alguns compten amb aquests dispositius, que permeten gastar menys.

Estalviar aigua en usar el vàter

El vàter també suposa un de les majors despeses d'aigua a casa.

Els models més eficients compten amb cisterna de doble polsador, que descarrega 3 litres per a aigües menors i 6 litres per a aigües majors. L'ideal és comptar amb una d'aquestes cisternes. Però si el teu vàter és dels antics i canviar-lo no és una opció, hi ha altres maneres d'estalviar aigua en l'ús de la cisterna.

Instal·lar un dispositiu estalviador. En moltes cisternes antigues, és possible canviar el dispositiu intern (conegut com a universal) mantenint la carcassa ceràmica, per un dispositiu estalviador, amb doble polsador.

Col·locar un limitador de descàrrega. Una altra opció consisteix a col·locar un limitador de descàrrega en el tub del sobreeixidor o sobre la vàlvula del descarregador del vàter: en tirar de la cisterna de manera normal es produeix una descàrrega d'uns 3 litres, i si es manté el tirador subjecte durant 3 o 4 segons, es buida per complet.

8 bons hàbits per a estalviar aigua

 1.     No tot és instal·lar dispositius eficients, hi ha moltes altres coses que pots fer, xicotets gestos que aconseguiran que estalvies aigua:
 2.     Dutxa't en comptes de banyar-te. Omplir la banyera precisa almenys 200 litres, mentre que una dutxa de cinc minuts gasta la quarta part.
 3.     Mai uses el vàter com a paperera. I per descomptat, no tires al WC deixalles com les tovalloletes no degradables.
 4.     Aposta per l'eficiència en els teus electrodomèstics. Abans de triar una llavadora i rentavaixella, mira la seua etiqueta energètica, veuràs que no sols es té en compte el consum d'electricitat,  sinó també el consum d'aigua. I, per descomptat, fes un ús responsable, espera al fet que estiguen plens per a posar-los.
 5.     Utilitza els electrodomèstics. Es gasta molta menys aigua quan s'utilitza un electrodomèstic que llavant a mà:
 6.     Llavar la vaixella a mà dues vegades al dia oscil·la entre els 120 litres si es fa a mà amb l'aixeta oberta, o 60 litres  si s'utilitza la pila plena d'aigua.
 7.     Posar el rentavaixella una vegada al dia consumeix 25 litres d'aigua.
 8.     Mantente alerta per a evitar possibles fugides: una aixeta que degota, la cisterna que no es per a... a la llarga suposa una despesa important.

Reutilitza l'aigua en la mesura que siga possible. Per exemple, pots usar l'aigua del bany dels teus fills per a fregar el sòl, o recull l'aigua que cau mentre esperes al fet que es calfe i utilitza-la per a fregar, regar les plantes...

Cuinar al vapor (o amb microones), no sols és més sa, sinó que també gasta menys.

Si tens jardí, planta vegetació autòctona i instal·la un sistema de reg automatitzat per degoteig, és la manera d'aconseguir un major estalvi d'aigua.

Consulta la notícia original AQUI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías