Actualitat Notícies

Black Friday o Cyber Monday, quins drets té el consumidor?
Black Friday o Cyber Monday, quins drets té el consumidor?

Tradicionalment només hi havia dues èpoques l'any en les quals les botigues habitualment baixaven els preus: les conegudes Rebaixes. A l'hivern i a l'estiu. Però amb la irrupció d'Internet i el comerç online, cada vegada més comerços tradicionals estan adaptant-se als períodes de preus especials. Com a exemple, i per la proximitat de les dates, tenim el Black Friday i el Cyber Monday.

En principi el Black Friday és l'últim divendres de novembre i el Cyber Monday el primer dilluns de desembre. Però, certament, aquests períodes s'estan allargant tant que gairebé coincideixen amb l'època de compres nadalenques.

Però aquests períodes especials, en res –o en gairebé res- han d'afectar els drets que legalment tenen reconeguts els consumidors que, aprofitant les èpoques de baixades de preu, acudeixen als establiments de compra.

Per això, en aquest article, repassarem els drets més rellevants que tenen els consumidors i, per tant, les obligacions dels establiments o comerços electrònics.

El primer dret que té el consumidor és saber quant de rebaixat està un producte respecte al seu preu original. Per a obtenir aquesta informació pot ser de dues formes diferents. O bé amb indicació del percentatge del preu rebaixat o la indicació del preu original anterior. És comú que s'acumulin totes dues informacions en la mateixa etiqueta.

En segon lloc, no poden ser productes de menor qualitat dels quals existien anteriorment a les botigues. Els productes han de ser els mateixos amb indicació de la rebaixa atesa l'oferta concreta que realitzi l'establiment. Lògicament, tampoc pot tractar-se de productes defectuosos o recondicionats (pensant, per exemple en productes electrònics). En cas que així sigui, s'ha d'indicar clarament tal circumstància en llaures al fet que el consumidor pugui tenir una idea real de la mena de producte venut.

En tercer lloc, l'establiment està obligat a emetre el corresponent tiquet de venda o, si ho desitgem, la factura. Això és molt important perquè alguns establiments –els menys, tot cal dir-ho- aprofitant la situació de “preus especials”  tracten de menyscabar els drets dels consumidors no emetent els corresponents comprovants de la compra.

En quart lloc, i relacionat amb l'anterior, has de guardar el tiquet o factura si vols exercitar algun dret en relació a la garantia o algun tipus de reclamació. Perquè els productes que compris, encara trobant-se rebaixats tenen les mateixes garanties que si els compressis en un període normal, sense preus especials. Recorda que la garantia és de 2 anys en els articles nous i d'1 any en els de segona mà.

En cinquè lloc, i en relació a les devolucions, tingues en compte que en els períodes de rebaixes o de preus especials, la legislació permet al comerç modificar la política de devolució que tenia, donada l'especialitat del període. Aquesta modificació de la política de devolució ha d'estar perfectament informada en el comerç, ja sigui mitjançant els oportuns cartells o amb la informació suficient en el moment del pagament. És molt important aquesta qüestió, perquè poden reduir els períodes de devolució o, fins i tot, no acceptar pagaments amb targeta (encara que certament això és poc usual). Abans de res, i en cas de dubte, consulta abans de formalitzar la compra.

En sisè lloc, tens dret, com no podia ser d'una altra manera, en cas de disconformitat amb alguna qüestió, sol·licitar el corresponent full de reclamacions. Es tracta d'un dret innegable al consumidor sota pena, fins i tot, d'en cas de no tenir-les o no facilitar-les, imposar la corresponent sanció administrativa a l'establiment.

Un altre dels drets que tens com a consumidor és que, si ho desitges, i el comerç està adscrit al Sistema Arbitral de Consum, pots presentar l'oportuna reclamació en cas que entenguis que s'han vulnerat algun dels drets que tens com a consumidor.

Certament, els comerços que més utilitzen promocions com les del *Black *Friday o el *Cyber *Monday són els que estan en internet, per això, ara abordaré alguna especialitat dels comerços electrònics, i els drets del consumidor.

Com a element diferenciador respecte a les compres realitzades en botigues físiques està el dret de desistiment, al qual ja li vaig dedicar un article parlant d'ell.

El dret de desistiment continua perfectament vigent per a tots aquells que adquireixin productes en el període del Black Friday o Cyber Monday, sense excepció (excepte les quals estableix la pròpia llei i que expliquem en el propi article).

Abans de realitzar una compra en una pàgina web, assegura't de què es tracta d'una web consolidada, així com llegir les seves Condicions d'Ús i Política de devolucions per a no emportar-se cap sorpresa.

També en les pàgines web deu poder identificar-se quanta rebaixa té el producte, ja sigui mitjançant percentatge o preu final, però sempre mostrant el preu original.

En definitiva també s'ha d'evitar, i això no és un consell legal, sinó una qüestió lògica: evita les compres compulsives i compra només allò que necessitis.

Consulta la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías