logo

Actualitat Notícies

Adéu als telèfons 902

El problema no és el número, sinó el que costa

Els telèfons de tarifació addicional usats tradicionalment per als serveis d'atenció al client, els famosos 902, tenen els dies comptats, segons ha anunciat el Ministeri de Consum. Una bona notícia per als consumidors, que no han de pagar de més per les seues consultes, queixes o reclamacions.

Consum dóna la punta als 902

La normativa exigeix que els serveis telefònics d'atenció al client es facen amb numeracions que apliquen una tarifa bàsica (excepte en sectors com l'energètic que exigeix numeracions gratuïtes). Però, què s'entén per una tarifa bàsica? La seua definició va acabar amb els números de tarifació *adicionals (806, 8074, 905…). 

Però no va succeir així amb els telèfons 902 o els 901: a l'origen, aquesta numeració equivalia al cost d'un tarifa bàsica (trucada interprovincial en el cas dels 902 i local en la numeració de cost compartit 901) però, amb les baixades de preus i la generalització dels bons i les tarifes planes, avantatges de les quals no es van beneficiar aquests números, les anomenades als 902 i 901 suposen un import elevat, especialment des del telèfon mòbil.

Els 902 no poden usar-se per a Atenció al Client

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va aclarir  en 2017 que aquesta numeració no pot utilitzar-se per a serveis d'Atenció al client, per al que ha d'haver-hi un número normal, sinó només  per a altres serveis. No obstant això, encara hi ha empreses que defugen el que s'estableix en la sentència mantenint la numeració 902 per a alguns serveis que haurien de considerar-se serveis d'atenció al client. Això és el que es vol evitar.

El Ministeri de Consum afirma que "els serveis d'atenció al client no poden ser un cost per a la butxaca de consumidors i un negoci per a unes poques empreses”, per la qual cosa es legislarà en aquest sentit posant fi a aquest abús que ha eixit molt car als usuaris.

Acabar amb el cost addicional, una bona iniciativa

Des d'OCU, que ha abanderat la lluita contra els serveis de tarifació addicional, ens alegrem que s'aborde el problema dels 902: el que es va establir com un sistema per a facilitar la relacions entre empresa o l'administració i els usuaris ha acabat sent una manera d'obtindre ingressos per a les empreses, i s'ha convertit en una barrera dissuasiva per a la comunicació. Els consumidors deixen de fer consultes, queixes o reclamacions perquè han de pagar més per això, una cosa totalment injusta.

Cal no oblidar que aquest mateix problema es manté amb els 901 que es continua usant en algunes administracions com la *AEAT i l'INSS: malgrat no ser un cost tan elevat, l'ús de 901 suposa igualment un fre per a les consultes dels ciutadans.

OCU proposa mantindre el 902 sense que coste més

La numeració 902 o 901 té un costat pràctic: és fàcil de memoritzar, no fa distincions geogràfiques… una solució podria ser mantindre aquests números, però aplicant-los les mateixa tarifes que a la numeració geogràfica a la qual substitueixen, i poder així aprofitar bons, tarifes planes etc.  Perquè el problema no és la numeració, sinó que aquests telèfons hagen mantingut les tarifes “originals” des del seu llançament, mentre que la numeració geogràfica a la qual reemplacen, especialment des del mòbil, ha baixat molt les seues tarifes que ja són quasi gratuïtes gràcies a les tarifes planes.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías