Actualitat Notícies

Adéu a palletes, bastonets i articles d'un sol ús
Adéu a palletes, bastonets i articles d'un sol ús

El 3 de juliol de 2021 ha entrat en vigor la Directiva europea que prohibeix la venda d'articles de plàstic d'usar i tirar com a palletes, *bastoncillos, coberts o plats de plàstics, entre altres, per a lluitar contra la contaminació. No obstant això, a Espanya encara està pendent d'aprovació el projecte de llei de *resiudos que inclou, entre altres coses, la trasposició de la norma.

Prohibida la venda de parament d'un sol ús a la UE

Definitivament diem adéu a articles com bastonets, plats, coberts i palletes de plàstic d'un sol ús: el passat 3 de juliol ha entrat en vigor la Directiva Europea que es va aprovar en 2019 per a lluitar contra la contaminació per plàstics.

Quins són els productes de plàstic afectats?

L'objectiu és retirar del mercat dels productes de plàstic d'usar i tirar per als que ja existeixen alternatives. En concret, els productes la venda dels quals queda prohibida en el conjunt de la Unió Europea són:

  • Coberts de plàstic d'un sol ús (culleres, forquetes, ganivets i escuradents).
  • Plats de plàstic d'un sol ús.
  • Palletes.
  • Bastoncillos de cotó per a les oïdes fabricades en plàstic.
  • Palitos de plàstic per a sostindre globus.
  • Plàstics oxodegradables i contenidors alimentosos i tasses de poliestiré.

Una ambiciosa normativa europea

La Directiva aprovada en 2019 no es limita a regular la qüestió dels plàstics d'un sol ús, sinó que té com a finalitat limitar la contaminació per plàstics, un problema de gravetat creixent. En aquest sentit marca nous objectius de reciclatge, al mateix temps que responsabilitza més als fabricants.

  • Els Estats membres hauran de recuperar el 90% de les botelles de plàstic en 2029.
  • En 2025 el 25% del plàstic de les botelles haurà de ser reciclat i el 30% en 2030.
  • Es reforça el principi de “qui contamina paga”, en particular per al tabac, en introduir una responsabilitat ampliada per als productors. També tindran més responsabilitat els fabricants d'aparells de pesca, que hauran d'assumir el cost de la recollida de xarxes perdudes en la mar.
  • Els fabricants estaran obligats, així mateix, a incloure en l'etiquetat advertiments sobre l'impacte mediambiental dels cigarrets amb filtres de plàstic, les tasses de plàstic, les tovalloletes humides i les compreses higièniques.

Els diferents Estats Membres han de desenvolupar normatives locals on es recullen aquestes restriccions.

Espanya, pendent de la Llei de Residus

La Directiva donava de termini als Estats membre fins al 3 de juliol de 2021 per a transposar aqueixes mesures a l'ordenament jurídic nacional. Però a Espanya encara està pendent l'aprovació de la Llei de Residus i Contaminació del Sòl que entre altres coses s'encarregarà d'això.

Així i tot, s'ha donat a conéixer una nota informativa que confirma les restriccions a l'entrada en el mercat i les obligacions de marcat entraran en vigor a partir del 3 de juliol de 2021 a la UE, i també al nostre país

Consulta la nota informativa del Ministeri

El cas de Balears

Una excepció a Espanya és el cas de Balears. Aquesta Comunitat Autònoma és pionera en la matèria: allí ja es va plantejar aprovar una llei de Residus per a prohibir en 2020 (un any abans de l'entrada en vigor d'aquesta nova directiva) la venda de productes de plàstic d'un sol ús:les càpsules de café d'un sol ús fabricades amb materials difícilment reciclables, les vaixelles d'usar i tirar, les palletes per a begudes, *bastoncillos per a les oïdes i els *bastoncillos per a caramels podrien comercialitzar-se només si estan fets amb materials compostables. De fet els plàstics d'un sol ús estan prohibits a Balears des de fa uns mesos.

El greu problema de la contaminació per plàstics

Segons la Comissió Europea, més del 80% del fem trobat en la mar és plàstic. Els productes coberts per aquesta legislació constitueixen el 70% del total de les deixalles marines. En un estudi realitzat per OCU, trobem microplàstics en el 68% dels 102 aliments d'origen marí analitzats: sal, mol·luscos (clòtxines, cloïsses i rossellones) i crustacis (llagosta, gambes i llagostins). Urgeix prendre mesures.

Els consumidors, contra el plàstic innecessari

Al febrer de 2018, ja anunciem les intencions de la Comissió Europea de lluitar contra la contaminació per plàstics mitjançant l'aprovació de l'Estratègia Europea sobre Plàstics que portaria com a conseqüència, entre altres coses, la prohibició d'uns certs productes plàstics d'usar i tirar, que ja és una realitat.

Enguany, el Dia del Consumidor es va centrar precisament en els riscos de la contaminació per plàstics, i el paper que pot exercir el consumidor, actuant contra això en la mesura de les seues possibilitats.

Acabar amb els plàstics d'un sol ús és un gran primer pas. Així i tot, des d'OCU recordem als consumidors la necessitat de buscar alternatives eficaces i segures.

En el cas de plats, cuberts, envasos o palletes d'un sol ús, una de les possibles alternatives és recórrer a productes elaborats amb fibres vegetals, paper, fulla de palma o altres. Són naturals, sí, però no sempre innòcues: un recent estudi d'OCU ha comprovat que alguns materials inclouen en la seua composició compostos nocius que podrien migrar als aliments. És preferible optar per reutilitzar i evitar recórrer als productes d'un sol ús que suposen un malbaratament de recursos i acaba generant residus de manera ràpida i innecessària.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías